Роди жена с присадена матка

77
Роди жена с присадена матка

Бебето е с тегло 1.775 кг и е родено чрез цезарово сечение в 31-та седмица от бременността

Първата жена в света, която е родила след присаждане на матка, стана 36-годишна шведка, пише британското сп. за медицина "Дъ Лансит".

Бебето е родено миналия месец, твърди изданието, окачествявайки случая като революция за безплодните жени. Майката и бебето са добре.

Бебето е с тегло 1.775 кг и е родено чрез цезарово сечение в 31-та седмица от бременността, информира БГНЕС.

Жената е родена без матка, но яйчниците са непокътнати. Присадената матка е на 61-годишна жена, която е семейна приятелка, а менопаузата й била преди 7 години.

Матката е била трансплантирана миналата година, а реципиентката е била подложена на ин витро оплождане. Година след трансплантацията ембрион в много ранен стадий е вкаран в присадения орган. Три седмици по-късно тестът за бременност бил положителен.

"Нашият успех се базира на повече от 10 години на интензивни изследвания на животните и хирургично обучение от нашия екип. Той открива възможност за лечение на много млади жени по света, които страдат от безплодие на матката.

Нещо повече, ние демонстрирахме възможността за присаждане на жива донорска матка, дори от донор в пост менопауза", сподели за изданието ръководителят на революционния експеримент проф. Матс Брестрьом от университета в Гьотеборг.Добави коментар