Рискът от ранното лечение с антибиотици

149
Рискът от ранното лечение с антибиотици

Какви са последиците?

Предписването на антибиотици на децата може да бъде извънредно опасна лекарска практика – в това са убедени учени от Белгия, Израел и Канада. По думите им ранно лечение с антибиотици може да провокира цял ред сериозни последствия.

Изследването им е публикувано в списание Nature Communications. Накратко за него съобщава университетът Макмастър, Канада.

Като минимум ранното лечение с антибиотици нанася комплексен удар върху микрофлората на червата – както мнозина знаят, тя е изключително важна и представлява неизменна част от биологичния механизъм на организма, контролиращ имунната система.

Последната на свой ред страда съществено, тъй като антибиотиците, попадайки в неукрепнал организъм, поразява мозъка, в частност, в тези негови дялове, които регулират имунитета, разказват авторите на изследването.

Накратко, учените смятат, че ранното използване на антибиотици впоследствие се отразява негативно върху състава на чревната микрофлора, а също така и не неврохимичната активност на участъци в мозъка, свързани с имунната система.

Използването на противомикробни препарати също така води до понижаване на социалната активност и тревожността, но същевременно води до повишаване на агресивността.

Учените са стигнали до тези изводи след експерименти, проведени с мишки.

Авторите на изследването предполагат, че изводите им, базирани на опитите с гризачи, могат да се съотнесат до въздействието на антибиотиците върху човека.

Те планират да продължат своите проучвания на влиянието на пеницилина върху организма в дългосрочна перспектива. Специалистите също така се интересуват от вероятна възможност пробиотиците частично да редуцират негативния ефект от ранното лечение с антибиотици.Добави коментар