Рекорд: 5 бебета с ХИВ за година

144
Рекорд: 5 бебета с ХИВ за година

10 българчета до 14 г. имат ХИВ

Чудо! Излекувахме СПИН - изригнаха от US университета "Джон Хопкинс" в Балтимор преди месец. Американските медици спасили ХИВ позитивно бебе с помощта на трите познати антиретровирусни лекарства. Тайната? Терапията започнала на много ранен етап - на 31-вия час след раждането му. 29 дни след това бебето вече нямало ХИВ.

Лекарите смятат, че ключът към успеха им е, че терапията е започнала в първите часове след раждането на момиченцето и е била много интензивна. От екипа разказват още, че вирусът не е бил изцяло премахнат, но присъствието му е толкова слабо, че имунната система на организма може да го държи под контрол без антиретровирусно лечение.

Българският лекар д-р Ивайло Еленков е присъствал на международната конференция, на която гръмна новината. Той завежда отделението за лечение на ХИВ/СПИН в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров". И се съгласи да коментира за "Стандарт" сензационната новина.

10 българчета до 14 г. имат ХИВ, 5 от тях са родени през 2012 г., признава д-р Ивайло Еленков. Само половината от тях пият лекарства. При останалите присъствието на вируса е толкова слабо, че имунната система на организма може да го държи под контрол без препарати. Терапията на всички деца е безплатна, макар често родителите им да не са здравноосигурени, уточнява д-р Еленков. Но признава, че бедата и при децата, и при възрастните с ХИВ е, че често не следват предписаното лечение.

Шансът бебето да се зарази по време на бременността от майката е 20-30 на сто, а по време на раждане скача до над 90%, обяснява д-р Еленков. Добрата новина е, че ако терапията с антивирусни препарати започне, когато мъничето поеме първите глътки въздух, рискът пада до 4%.Почти всички бременни, за които се знае, че са заразени, получават антиретровирусни лекарства още по време на бременността, уточнява д-р Еленков. Терапията започва в началото на 5-ия месец, когато концентрацията на ХИВ в кръвта е малка. Жената взема само един медикамент, обяснява д-р Еленков. Иначе се прилага комбинацията от лекарства, известна като "тройна терапия". И това продължава до момента на раждането.

"Преди имаше препоръка на Световната здравна организация (СЗО) в края на 8-ия месец тези жени да раждат със секцио. Сега се счита, че няма проблем заразената със СПИН да роди по естествен начин. С тази терапия се постига първата цел - превенцията за блокиране на предаването на вируса от майката на детето", обяснява д-р Еленков. И в 95 на сто от случаите бебето е здраво.

Но с това битката не свършва. След 8-ия и 12-ия час от раждането бебето взема антиретровирусен препарат под формата на сироп - 4 пъти дневно, в продължение на 6 седмици. Бебето се изследва чрез два вида тестове. Първият доказва наличие на антитела в кръвта на малкото човече, които се засичат между 6 и 12 месеца след раждането. Вторият метод е по-чувствителен и открива аминокиселините на вируса - дори тестът на новороденото да е отрицателен, при този може да се засече ХИВ.

Излекуването в САЩ бебе е имало късмет - заразило се е по време на раждането, обяснява д-р Еленков. Случило се е при отделянето на плацентата, уточнява специалистът.Добави коментар