Разширените вени - как се лекуват

358
Разширените вени - как се лекуват

Много модерни са безкръвните операции

Разширените вени са два пъти по-често срещани при жените, отколкото при мъжете. Една от причините за това е бременността, казва проф. Тодор Захариев. При нея, освен хормоналните промени, при растежа на плода се притискат дълбоките вени в таза. Приемът на контрацептиви също оказва негативно влияние. Заболяването се предава и по генетичен път. При 80-90% от случаите пациентите имат болен в рода си, казва проф. Захариев.

Основен рисков фактор за болестта обаче е начинът на живот. Пълнотата, обездвижването, високото кръвно, диабетът са сред най-честите причини за появата на разширени вени. За да се предпазите от появата им, е добре да вървите поне по 5 км на ден, съветва проф. Захариев пред вестник "Стандарт". Ходенето е толкова полезно в случая, защото мускулите на краката се съкращават и играят ролята на помпа, обяснява той. Така кръвта се изтласква нагоре и не се задържа в крайниците.

Рисков фактор за разширените вени е дори професията. Фризьорите, барманите, стругарите, хирурзите са по-застрашени, защото по цял ден стоят на крак, без да се движат. Не по-малко вредна е и професията на тези, които по цял ден са зад бюрото.

Ако имате разширени вени, трябва да започнете лечение, колкото си може по-бързо. То е оперативно или безкръвно. В "Св. Екатерина" се прилагат всички традиционни и най-модерните техники. При повърхностните разширени вени напоследък има залитане в безкръвното лечение, казва проф. Захариев. Това са т.нар. лазерна и радиофреквентна аблация на вените, както и склерозирането им. При тези процедури се влиза с катетър в болната вена и поразеният участък се изгаря. Така вената спира да пренася кръв, но остава в тялото.

Това е най-малко инвазивната техника, при която пациентите се изписват на следващия ден, обяснява проф. Захариев. Други щадящи, но оперативни техники са "Шива" и "Асвал". При тях целта е да се запазят големите магистрали на вените и да се махнат увредените участъци. При традиционната хиругия се премахва цялата магистрала и кръвообращението се извършва от дълбоките вени, казва проф. Захариев. В някои случаи е по-добре по-големите вени да се запазят, защото в по-късна възраст с тях при нужда може да се заместват болни артерии.

По-големият проблем обаче е, ако пациентите имат проблеми с дълбоките вени. Тогава краката им стават тежки и оточни, дебели, напрегнати и болезнени. В края на деня хората дори не могат да ходят. Най-опасното в този случай обаче е, че може да се получи венозна тромбоза. Ако не се лекува веднага, тромбът може да се откъсне и да се стигне до белодробна емболия и смърт, предупреждава проф. Захариев.

Лечението на тази диагноза също е два типа - отворена хирургия или инвазивна процедура. Най-щадящата техника е с вкарването на катетър Аспирекс, с който разполага само "Св. Екатерина". Той засмуква тромба и отпушва вената. При проблеми с дълбоките вени се нарушава и клапния им апарат. Клапите пречат на кръвта да се връща обратно, но при разширяване на вените регулаторната им функция се нарушава. Кръвта се връща обратно и краката се подуват и се разраняват. Затова вземаме тъкан от пациента и му правим нови клапи, които възстановяват кръвообращението, обяснява проф. Захариев.

Проблемите с вените често не са единствената болка на пациентите. Причината е атеросклерозата. Ако човек има такова заболяване, страдат всички артериални съдове - на сърцето, на мозъка и на долните крайници. Тогава се налага едновременно лечение на сънните и коронарните артерии, и на съдовете на долните крайници. В "Св. Екатерина" се правят и тези сложни комбинирани операции.Добави коментар