Разходка срещу инфаркт

141
Разходка срещу инфаркт

Разходките значително подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове

Честите и редовни разходки значително намаляват вероятността от поява на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, смърт от инфаркт или други сърдечни болести. Това установиха американски учени, чиято статия е публикувана в сп. „Криейтив нърсинг”. „Знаем, че обикновените разходки са чудесно упражнение, но в миналото колегите ни са правили най-различни изводи дали те могат да ни помогнат да се отървем от холестерола, наднорменото тегло и високо кръвно налагане. Проверихме дали наистина е така”, посочи Памела Фас от университета в Бингхемптън.

Фас и колегите й са стигнали до извода, че разходките помагат да се избавим от проблеми, свързани със сърцето и кръвоносната система, след като наблюдавали живота на 70 млади и по-възрастни жени от Ню Йорк. Те участвали в доброволни програми, които агитират за разходки и здравословен живот. Всяка участничка получила от организаторите крачкомер и го носела непрекъснато за около 10 седмици.

Междувременно учените отчитали изминатото разстояние, взимали кръвни проби, правели кардиограми и други изследвания, свързани със здравето на сърцето. Анализът показал, че колкото повече ходели пеша участничките и колкото по-често го правели, толкова по-ниско било равнището на холестерола в кръвта им и кръвното им налягане. Аналогично се променяли кардиограмата и съдържанието на мазнини в кръвта, пише БГНЕС.

Всичко това сочи, че разходките значително подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, ако се практикуват редовно и често. Сега учените планират по-мащабно наблюдение с участието на мъже и представители на различни етнически групи, чрез което да разберат дали ефектът ще е еднопосочен и да преценят по какво се различава ефектът от разходките при различните раси и при двата пола.Добави коментар