Растат огнищата на морбили

171
Растат огнищата на морбили

Повече от 22 милиона бебета не са получили първа доза от ваксината срещу морбили през 2020 г.

Рискът от локални епидемии от морбили в света продължава да нараства, въпреки намаляването на новорегистрираните случаи. Това сочи нов доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Повече от 22 милиона бебета не са получили първа доза от ваксината срещу морбили през 2020 г. поради пандемията COVID-19, се казва в документа. Това е с над 3 милиона повече в сравнение с 2019 г. Това е най-голямото увеличение на неваксинирани срещу морбили деца през последните две десетилетия и създава опасна среда за нови огнища на болестта. В същото време в сравнение с предходната година броят на регистрираните случаи на морбили през 2020 г. намалява с над 80%.

СЗО изчислява, че отново заради пандемията мониторингът на морбили се е влошил през последната година. Броят на пробите, изпратени за лабораторно изследване, е най-ниският от повече от десетилетие. Големи огнища на морбили вече са се появили в 26 държави, а това е близо 84% от всички докладвани случаи през 2020 г.

„Докато броят на регистрираните случаи на морбили е намалял през 2020 г., данните показват, че е вероятно да видим затишие преди бурята, тъй като рискът от огнища продължава да нараства в целия свят. Рутинната имунизация срещу Covid трябва да бъде засилена, в противен случай рискуваме да преминем от една смъртоносна болест към друга", каза Кийт О', директор на отдела на СЗО на имунизация, ваксини и биологични препарати, посочва БГНЕС.

Според СЗО през 2020 г. само 70% от децата са получили двете необходими дози ваксина срещу морбили, докато 95% от децата трябва да бъдат напълно ваксинирани, за да се предпазят от разпространението на болестта. Докладът сочи още, че 24 кампании за ваксинация срещу морбили, планирани за провеждане в 23 държави през 2020 г., са били отложени поради пандемията COVID-19. В резултат на това повече от 93 милиона души са изложени на риск от заболяването.

Добави коментар