Ранното тютюнопушене...

88
Ранното тютюнопушене...

...прави децата наркомани

Финландски учени изготвиха изследване, според което тютюнопушенето в ранната възраст на децата води до "нужда" от употреба на марихуана в по-късен етап от живота им, пишат американските медии.

Данните от проучването на експертите, освен това сочат, че близо 15% от момичетата и 12% от момчетата на 17-годишна възраст са пушили трева или употребявали други нелегални субстанции поне веднъж досега.

Пушенето на марихуана пък се срещало най-често при младежите с агресивно поведение, както и при децата със склонност към алкохола, чиито бащи или приятели злоупотребяват с чашката.

Най-зависимите от тревата 17-годишни обаче се оказва, че са младежите, които са започнали да употребяват тютюневи изделия още в ранна възраст.

В сравнение с децата, които никога не са докосвали цигара, тинейджърите, започнали да пушат едва на 12, имат 26 пъти по-голям шанс да станат зависими от наркотиците още на 17-годишна възраст.

"Откритието ни подкрепя хипотезата, че легалните вещества, като тютюна и алкохола, са трамплин към незаконните и далеч по-тежки наркотици", заяви Телерво Корхонен - един от изследователите, провели проучването, работещ във Финландската академия на науките.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар