Ранните инфаркти все по-чести

52
Ранните инфаркти все по-чести

Годишно у нас от инфаркт умират 6000 души

Половината от пациентите в България с остър миокарден инфаркт не стигат навреме до болницата, за да получат адекватна медицинска помощ. Това съобщиха от дружеството на кардиолозите и дружеството по интервенционална кардиология в България в Световния ден на сърцето.

Лекарите обясниха, че все по-често хората между 30 и 50 години получават инфаркт. Годишно от инфаркт в страната ни умират 6000 души, съобщи Дарик радио.

Сърдечносъдовите заболявания са от най-разпространените здравословни проблеми сред населението. Около 60% от общата смъртност в България се пада на тези диагнози.

В Световния ден на сърцето лекарите припомниха и какви са първите симптоми на най-острото сърдечносъдово състояние - острия миокарден инфаркт.

Това са болки в гърдите, определяни като усещане за стягане, натиск или притискане, болка в други части на тялото (обикновено в лявата ръка, към врата или челюстта), затруднено дишане, гадене и повръщане, нарушен сърдечен ритъм, студена пот, прималяване, панически страх.Добави коментар