Ракът на гърдата: факти срещу митове

113
Ракът на гърдата: факти срещу митове

Какво знаем за рака на гърдата и истина ли е всъщност то?

Страхът и объркването са основни причини за битуването на различните погрешни разбирания за рака на гърдата. Истината е, че чрез съвременните методи откриването и лечението на това заболяване е напреднало значително.

Мит: Ракът на гърдата се превръща в епидемия сред младите жени.
Истина: Въпреки че повече жени са в риск, 95% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 40 години и повече от ¾ - при жените над 50.

Мит: Ракът на гърдата убива повече жени, от която и да е друга болест.
Истина: Повече жени (данните са за САЩ) умират от сърдечно-съдови заболявания и рак на белите дробове. В допълнение – 96% оцеляват от рак на гърдата за 5-годишен период, ако ракът не е с метастази при диагностицирането му. Ранното диагностициране е ключът за оцеляване!

Мит: Жени, при които няма фактор “наследственост” на заболяването, не са изложени на риск.
Истина: Повечето от жените, диагностицирани с рак на гърдата, нямат близки роднини (майка, сестра или дъщеря) с това заболяване. По тази причина всички жени би следвало да си правят профилактични изследвания.Мит: Мамографията е болезнена.
Истина: Съвременната мамографска апаратура е направена така, че да направи минимално усещането за дискомфорт, но притискането на гърдата е най-същественото за получаване на качествена мамография. Тъй като гърдите може да са чувствителни непосредствено преди или след менструация, би било по-добре, ако жените си правят изследването през друго време.

Мит: Дезодорантите против изпотяване и сутиените предизвикват рак на гърдата.
Истина: Този слух се разпространява все по-бързо, но няма нито едно проучване, което да доказва, че използването на дезодоранти и какъвто и да било вид сутиен увеличават риска от рак или още по-малко – са причина за заболяването. Основните предпоставки за развитие на рак са женският пол и напредването на възрастта.

Мит: Откриването на рак на гърдата означава задължително загуба на млечната жлеза.
Истина: Преди време мастектомията е била стандартна терапия, но сега много жени имат повече от един избор. Комбинацията от лумпектомия и радиотерапия се прилага много по-често, пише zdrave.bg.

Какво е необходимо да правите, за да сведете риска за развитието на рак на гърдата до минимум:

При жените над 40 години:
- Всяка година си правете мамография;
- Правете преглед на гърдите при медицинско лице ежегодно;
- Правете сами преглед на гърдите си, като ги опипвате редовно. Веднага съобщете за каквито и да било промени в тях на вашия лекар.

При жените от 20 до 39 години:
- Правете преглед на гърдите при медицинско лице на всеки 3 години;
- Правете сами преглед на гърдите си, като ги опипвате редовно. Веднага съобщете за каквито и да било промени в тях на вашия лекар.Добави коментар