Ракът може да е заразен?

120
Ракът може да е заразен?

Досега се смяташе, че болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяването не се предават от човек на човек

Досега се смяташе, че болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяването не се предават от човек на човек, но сега група учени излезе с противоположна хипотеза. Онкологичните заболявания могат да се предават от човек на човек, допускат специалистите от Канадския институт за напреднали изследвания, пише Focus.de, цитиран от вестник Монитор.

Микробиомите са съвкупност от миниатюрни бактерии в кожата или в органите на човека. Според привържениците на хипотезата, подобни колонии в организма може да играят значителна роля при процеси като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. От Световната здравна организация обаче предполагат, че определени заболявания могат да се предават по генетичен път, както и заради определени фактори в околната среда. Експертите от СЗО отхвърлят вероятността ракът да бъде заразно заболяване.

Според проучването на канадските учени бактериите, живеещи в нашите черва, играят значителна роля при различни здравословни състояния като затлъстяване, възпаления и дори рак, които са неинфекциозни заболявания. Учените предполагат, че тези заболявания могат да се предават от човек на човек чрез микробиоми. Според проучването, публикувано в сп. Science, болестите, които обикновено се считат за неинфекциозни, могат да се предават между хората чрез чревните микроби.

Учените направили тестове върху мишки, които установили, че ако на микробиомите на здрава мишка се заменят с такива от затлъстяла, то тогава при здравото животно след определен период се наблюдава затлъстяване. Специалистите на са мнение, че ракът може да се развива в организма на човек не само заради неговата генетична предразположеност, но и заради редица фактори на околната среда и начина на живот.

Добави коментар