Ракът е предотвратим

194
Ракът е предотвратим

Особено ако спрем цигарите

Около 40% от раковите заболявания са предотвратими, отчитат лекари. Те обаче напомнят, че рискът от развитие на онкологична болест е по-голям при пушачите.

У нас две трети от случаите на рак са следствие от тютюнопушене, категорични са специалистите. Рак на белия дроб и на маточната шийка, на гърлото, на стомаха и на черния дроб. По последни данниq рискът от тези и още десетки други онкологични заболявания е в пъти по-голям при пушачите.

Всяка година над 12 милиона души в света разбират, че са болни, а близо 8 милиона умират от рак. В Европа това e втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите проблеми, съобщава Нова телевизия.

Добре е да се преглеждаме редовно, защото открит навреме, ракът може да се излекува напълно. Иначе можем сериозно да намалим опасността, като спрем пушенето и да не стоим дълго в задимени помещения.

Важно е още да избягваме прекомерното излагане на слънце и да поддържаме здравословно тегло – с балансирано хранене и редовни физически упражнения.Добави коментар