Рак на маточната шийка

91
Рак на маточната шийка

Всеки ден една българка умира от него

Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка. Страната ни е на второ място по честота на заболеваемостта спрямо другите източноевропейски държави.

Една от причините за този висок процент е ниската здравна култура на българката. А рака на маточната шийка, като този на гърдата, може да бъде регистриран навреме и смъртните случаи да бъдат намалени с профилактика, посочва woman.bg. Още повече че болестта се развива дълго - между осем и 15 години, и в много редки случаи прогресира в рамките на година-две.

Затова ние няма да спрем да ти повтаряме да посещаваш гинеколога си веднъж годишно и да си правиш всички необходими изследвания, а не да пропускаш срещата с него, защото си здрава и не чувстваш никакъв дискомфорт. Заболяването протича без външно проявени симптоми и усетиш ли "нещо", вече може да е късно.

Оплаквания като кървене, течение, болка при полов акт са признак за напреднал стадий. Те обаче могат да бъдат признак и на друго заболяване. Правилна диагноза може да се постави единствено след гинекологичен преглед и вземане на цитонамазка.

Специалистите посочват и че е от изключителна важност ваксината срещу рак на маточната шийка да бъде включена в списъка на плащаните от Здравната каса медикаменти. Ако това се случи, част от усилията ще бъдат насочени към профилактика срещу причинителя на заболяването - човешкия папиломен вирус.

Редовните профилактични прегледи плюс ваксинацията са възможно най-ефективната защита срещу коварната болест.

Над 90% от случаите с рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломен вирус (HPV). Той е широко разпространен - близо 80% от сексуалноактивните жени се срещат поне веднъж в живота си с него, а всяка от тях е изложена на риск от инфекция с типове HPV, които могат да причинят рак.

Въпреки че този тип инфекции са често срещани, по-голямата част от тях са преходни и заразената жена може да се "самоочисти" от вируса в рамките от няколко месеца.

Ако това обаче не стане, вероятността да се развие рак е по-голяма. Веднъж заразила се, жената не изгражда имунитет към вируса и може да бъде инфектирана отново.Добави коментар