Рахит

721
Рахит

Как да предпазим децата от болестта?

Давате ли на бебето си допълнително витамин Д под формата на капки? Ако го правите, значи прилагате рахитопрофилактика. У нас това се препоръчва от педиатрите още след първите три седмици на новороденото и най-често продължава няколко месеца. Ако бебето е недоносено или пък родено в зимните месеци, приемът на витамин Д може да продължи и половин година.

Защо се прави това? Рахитът всъщност е болест, която се появява, когато в организма липсва витамин Д, калций или фосфор. Представлява забавяне на процеса на втвърдяване на костите, което води до деформацията им. Най-често се засягат долните крайници - сигурно ви се е случвало да видите дете с изкривени крачета на буквата "О" или пък на "Х". Това е една от последиците от рахита.

Други ранни симптоми на болестта са обилно потене по време на сън и на хранене, плешиви петна на главичката, която детето често и продължително върти. Забавяне на затваряне на фонтанелата, както и омекване на ръбовете на черепните кости. Освен това детето става много капризно и раздразнително.

Ако симптомите не се разпознаят навреме и не се започне лечение, се стига и до по-тежки усложнения. Такива може да са туберкулоза на костите и белите дробове, анемия и късно проговаряне. Пораженията върху костната система на детето могат да са много големи - стига се до изкривявания на гръдния кош, плоскостъпие и по-сериозни деформации на долните крайници.

Как да избегнем болестта? Трябва да започнем още от менюто на кърмачката - тя трябва да приема досататъчно продукти, съдържащи витамин Д. Такива са рибата, черния дроб, яйцата и млечните продукти. Препоръчително е в менюто често да присъстват броколите, които са много богати на калций, както и изварата, патладжаните, краставиците и зелените салати. От плодовете на масата са задължителни грозде, малини, круши и ябълки.

Най-добрият начин за набавяне на витамин Д за бебето са дългите разходки на открито. Защото той се образува се образува в кожата при облъчване с ултравиолетова светлина. Всъщност рахитът е болест на климата - болестта почти не се среща в южните страни, където слънцето грее силно и продължително. Нещата не стоят така обаче в северните страни, където жертва на рахита често стават дори и възрастните.Коментари

Коментар: 1

да ги предпазваме, ама държавата прави всичко възможно да ни пречи. първо спряха вигантола, сега и другите капки изчезнаха от аптетике


  • 1

Добави коментар