Пушенето води до полова немощ

123
Пушенето води до полова немощ

Уврежданията на половите органи от тютюна са сериозни, а с времето стават и необратими

Обикновено свързваме уврежданията от цигарите с белия дроб и гърлото. Те са безспорно установени и се знае, че пушенето е главната причина за белодробен рак. Затова и новите проучвания са насочени към осветляване на вредите върху други органи. Вече е сигурно, че пушенето е сред основните фактори за съдови увреждания и скъсява пътя до инфаркта, обяснява доц. Иво Петров, шеф на Българското дружество по кардиология.

Това става по 2 начина, доказани от японско проучване с опитни зайци. Те трябвало да вдишват интензивно цигарен дим и чрез микрокамери, поставени в аортата на всяко животно, проследили реакцията на съдово ниво. Учените видели, че при инхалациите на тютюнев дим се образуват множество микроскопични язви върху съдовите стени. По-късно те стават основа за полепване на частици с високо холестеролно съдържание, както и за възникване на възпаления, казва доц. Петров.

Така действа атеросклерозата, която с времето води до натрупване на плаки по съдовете. Върху тях се отлага и калций, втвърдяват се и поразеният съд се стеснява. Движението на кръвта се затруднява и в един момент блокира, когато се откъсне част от плаката и запуши съда. Ако се случи на коронарен съд, следва инфаркт. Тромбите в артериите, хранещи мозъка, предизвикват инсулт. Запушените съдове, които захранват краката, стават причина за инвалидност и дори ампутации при закъсняла или неуспешна терапия.

Проучване сред пушачи пък доказа, че при тях рискът от аневризма на аортата скача 7 пъти, в сравнение с непушачи, обяснява доц. Петров пред вестник "24 часа". Състоянието е животозастрашаващо, а при най-опасното му усложнение често няма време за реакция.
Не толкова опасно, но драматично увреждане от пушенето е и еректилната дисфункция при мъжете. Повечето хора не откриват връзка между цигарите и добрата форма в секса. Връзката е в състоянието на кръвоносните съдове и насищането с кръв на различните органи.

Абсолютно доказано е, че цигареният дим има директен вазоспастичен ефект върху съдовете в малкия таз, обяснява доц. Петров. Оттам и затрудненото кръвоснабдяване, което се оказва все по-често срещаният механизъм за трайни проблеми с ерекцията.
Уврежданията на съдовете от тютюневия дим са сериозни, а някои с времето стават и необратими.

В масовия случай обаче има шанс негативният ефект да бъде спрян, ако човек реши да откаже цигарите, твърди доц. Петров. Доказателство са най-новите данни от Ирландия, където забраниха пушенето на публични места преди няколко години. Такава мярка винаги води до увеличаване на хората, които спират да пушат. Вследствие на това вече се отчита намаляване на сърдечносъдовата смъртност и инфарктите при млади жени в Ирландия, уточнява кардиологът.

Във Франция пък междувременно доказват, че при жени, които започват да пушат в ранна възраст, рязко се вдига рискът от сърдечносъдов инцидент. У нас се запазва тенденцията за повече момичета пушачки в ученическа възраст, отколкото момчета. Международно изследване от 2011 г. показва, че в България над 61% от момичетата са опитвали цигара срещу 56% от момчетата.

"Вече и в практиката виждаме положителни тенденции от тоталната забрана на пушенето в заведенията. Тя трябва да остане държавна политика и получихме положително становище от здравното министерство за това", казва доц. Петров. Пушачите намаляват от 45% през 1999 г. на 34% в края на 2012 г. според Националната здравна стратегия.Добави коментар