Пушенето - полезно за ставите

139
Пушенето - полезно за ставите

Тютюнопушенето все пак докарва убийствени болести

Смешно е новото проучване на австралийски лекари, но все пак то е публикувано в здравния сайт Health.com. Според него никотинът може да ви спаси от проблеми в ставите. Ако преди това не ви довършат убийствените болести, като рак на белия дроб и инфаркт, които води със себе си тютюнопушенето, разбира се.

Екип на д-р Джордж Мнацаганиан от университета в Аделаида изследвал 11 000 възрастни пушачи и с изненада установил, че колкото по-отдавна са пушили, толкова по-рядко са били подлагани на ставни операции вследствие на артрит и други заболявания.

Тези, които са били подвластни на порока над 47 години, били изложени на 51 процента по-малък риск от подобни хирургически намеси, сравнени с непушачите. Това е първото изследване, което установява пряката зависимост между броя на годините, прекарани с никотинова зависимост, и намаления риск от ставни операции.

Мнацаганиан и екипът му не могат да обяснят докрай откритието си. Предполага се, че никотинът стимулира клетките на хрущялите в ставите, което им помага за потискане на ефекта от остеоартрита.

Сега на учените им предстои да установят как точно действат тези механизми. Но те предупреждават – каквито и нови стратегии да бъдат разработени за ставна профилактика, те със сигурност няма да включват насърчаването на тютюнопушенето, който си остава един високорисков порок.Добави коментар