Пушенето е измамно щастие

244
Пушенето е измамно щастие

Приемате ли една терапия за отказване?

С пушенето се опитваме да бъдем щастливи, но рецепторите, които приемат сигнала за щастие, непрекъснато искат още и още и това води до изпушване на една или повече кутии цигари на ден.

Хората пушат, защото се опитват да си доставят удоволствие и измамно щастие с една цигара, но това е лъжлив път, каза в интервю за БТА д-р Веселин Манолов, физиотерапевт в столична болница.

По думите на специалиста проблемът с тютюнопушенето не е само психически или само физически, той е комплекс от рефлекси, които се поддържат с помощта на централната нервна система, включително и условните рефлекси.

При алкохолната и наркотичната зависимост има сходен с пушенето механизъм, но общият корен между трите зависимости е, че човек не може да се откаже лесно и желанието да повтаря е много силно, обясни д-р Манолов.

Не един мозъчен център отговаря за зависимостите, мозъкът е много сложен механизъм и всички центрове си взаимодействат. Има и мозъчни структури, които отговарят за т.нар. просто удоволствие, но има и рецептори, които участват в тези механизми и те са пръснати из цялото тяло.

Сред условните рефлекси са навикът за захапване на цигара, навикът на ръцете да държат цигара и др. Отделянето на никотина от цигарата и свързването му с мозъчните рецептори е на физиологично ниво.

Естествените стимулатори на тези рецептори са ендорфините - веществата, които самото тяло произвежда, но когато те са недостатъчни, се търсят заместители.

Тежката зависимост към тютюнопушенето се определя както от необходимостта да се запали цигара сутрин, веднага след ставане от сън, така и от броя на изпушените за един ден цигари.

В тялото си имаме достатъчно възможности да отделяме ендорфини - хормоните на щастието, които да предизвикват чувството за щастие, но зависи каква е мотивацията ни, обясни лекарят. Колкото повече човек пуши, толкова повече му се пуши, но това не го прави по-щастлив.

С пушенето се опитваме да бъдем щастливи, но рецепторите, които приемат сигнала за щастие, непрекъснато искат още и още и това води до изпушване на една или повече кутии цигари на ден, коментира специалистът.

Човешкото ухо е обърнат ембрион, всяка точка в него съответства на различните органи от тялото, ухото е дисплей на цялото тяло, но преди всичко има връзка с мозъка, каза д-р Веселин Манолов. Долната част на ухото съответства на главата на човека, уточни лекарят.

Не случайно малките деца в Китай се научават всяка сутрин да дърпат ушите си по 14 пъти - долната, мека част - надолу, средната - настрани, горната - нагоре, обясни той. По думите му ухото е дисплей на цялото тяло, но преди всичко има връзка с мозъка.

Д-р Манолов е лекарят, който ще прилага чрез сонда, свързана с компютър, електроимпулси на желаещите да се откажат от тютюнопушенето.

Компютърът, който работи с индивидуални смарт карти, показва в уголемен размер ухото на пациента. Електроимпулсите, които се прилагат върху определени точки на ушите, се провеждат през малка сонда, свързана с компютъра. На едното ухо са разположени 18 точки, а на другото - 19, които трябва да се натиснат със сондата.

Оптималният брой сеанси, които трябва да се направят е 4, но ако желанието за запалване на цигара е непреодолимо, те могат да се повторят отново, обясни д-р Манолов. Един сеанс продължава приблизително 45 минути. По думите му още след първата процедура се очаква резултат, който се изразява в липса на желание за пушене.

Лекарят уточни, че за всеки човек е различно и това се обуславя от тежестта на зависимост от цигарите.

Втората процедура се прави до 24 часа след първата. Ако междувременно се запали цигара, първата процедура се обезсмисля и трябва да се започне отново.

Третата процедура трябва да се направи минимум 10 дни след втората, а четвъртата - месец след третата. Допирът със сондата се усеща като почукване върху ухото.

Терапията се прилага и на двете уши. Желателно е между процедурите никотинът под всякаква форма - цигара, електронна такава, дъвки, лепенки, да се избягва. Целта е никотинът да се изолира от рецепторите, с които се свързва в мозъка.

Сондата, чрез електроимпулсите, влияе на мозъка по рефлекторен начин. Това са условно-рефлекторни връзки, които предизвикват отделяне на ендорфини, предизвикващи успокояване.

Сеансите с електроимпулсите са противопоказани за пациенти с пейсмейкър - стимулатор на сърдечната дейност.

Процедурите могат да се прилагат на кърмещи жени, но при бременни не е желателно, поясни д-р Манолов.

Досега в Европа, през последните 15 години, не е констатиран вреден ефект, а и в основата на метода е заложена безопасността, поясни специалистът.Добави коментар