Птичият грип и у нас

51
Птичият грип и у нас

Очаква се повторна епидемия

ООН предупреждава за опасност от повторна епидемия на птичи грип заради разпространяващия се в Азия мутирал щам на вируса H5N1, съобщават световните агенции.

Той може отново да се появи през есента и зимата в райони, където преди това не е бил разпространен, предупреди Организацията по прехраната към ООН. Сред възможните страни-мишени са България, Румъния, Израел, палестинските територии, Непал и Монголия.

За пръв път вирусът се появи през 2003 г. В пика на епидемията той се беше разпространил в 63 страни, но после бе елиминиран в повечето от тях. През 2008 г. вирусът започна да разширява обхвата си. Мутиралият щам на вируса, за който сега алармира ООН, се появи в Китай и Виетнам.

Той буди безпокойство, защото успява да заобиколи защитата, изграждана от съществуващите ваксини, предупреждава Организацията по прехраната и земеделието към ООН.

Разпространението на мутиралия щам във Виетнам и Китай излага на пряка опасност Камбоджа, Тайланд, Малайзия и Япония. В Камбоджа тази година бяха регистрирани осем случая на зараза при хората. Всички те бяха с фатален край, като последният е от началото на настоящия месец.

В страни като Бангладеш, Китай, Египет, Индия, Индонезия и Виетнам вирусът на птичия грип все още присъства силно.

В държави, където беше изчезнал от години, през последните 24 месеца той се появи отново при домашните и дивите птици, вероятно заради миграционните пътища. В началото на годината съобщения имаше и от Турция, а миналата година той се завърна и у нас.Добави коментар