Проверяват хигиената

89
Проверяват хигиената

По сигнали за училищата

Министерствата на образованието и на здравеопазването проверяват съвместно хигиената в училищата, каза просветният министър Сергей Игнатов. От МЗ подготвяха проверки съвместно с МОНМ на хигиената в училищата и санитарните възли, уточни той.

Поводът за уточнението са информации в медиите за 118 училища в областите Варна, Видин, Габрово, Шумен, Търговище, Хасково и София, които нямат готовност да започнат учебната година поради неспазване на предписани мерки на органите на държавния здравен контрол.

Сергей Игнатов обеща да провери дали действително има такива констатации. Това са неща, които могат да бъдат подобрени, смята той. Говорих с министър Десислава Атанасова да има такива акции, защото хигиената е част от цивилизоваността, отбеляза още Игнатов. Проверките, по думите му, са започнали още преди 1-2 години по искане на неправителствени организации.

Сергей Игнатов обясни, че се прави стандартизация по критерий "хигиена" на училищата и детските градини , които общо са около 4800. Състоянието е различно, добави министърът. Той даде за пример гр. Съединение, където има училище, в което от 1983 г. няма тоалетна. В същото време в училище в Ивайловград имало
чудесни хигиенни условия. Водим ежедневна борба с този проблем, подчерта Игнатов.Добави коментар