Противоракова диета

217
Противоракова диета

Възможно ли е да предотвратим рака?

Можем ли да предотвратим рака? Може, но за съжаление, невинаги и затова се налага да се говори само за намаляване на риска от развитие на това заболяване, тъй като често е невъзможно да се отстрани въздействието на вредните фактори, смятат експерти, цитирани от Journal of the American Board of Family Medicine.

Най-голямо значение в профилактиката на онкологичните заболявания имат:
- отказването на тютюнопушенето
- нормализиране на теглото
- спазването на диета
- редовната физическа активност.

Това е първичната профилактика на рака.Вторичната профилактика е насочена към определяне и отстраняване на предраковите заболявания и ранното отстраняване на злокачествените образувания, а също профилактика на повторно появилите се след лечение ракови образувания, съветва zdrave.bg. Мамографията, гинекологичните и другите профилактически прегледи, фиксирането на онкомаркерите и рисковите групи способстват за ранното диагностициране на раковите заболявания.

Какво да разбираме под термина “противоракова диета”? Съществуват 6 основни принципа на противораковата диета:

- Предпазване от затлъстяване. Известно е, че наднорменото тегло е фактор за риска от развитието на много злокачествени образувания (в това число и рак на гърдата).

- Намаляване на употребяваните мазнини. В мазнините се съдържат канцерогени. В епидемиологичните изследвания е доказана пряката връзка между употребата на мазнини и честотата на развитие на рак на гърдата, рак на дебелото черво и простатата.

- Задължително присъствие на плодове и зеленчуци в храната, които осигуряват на организма растителна целулоза, витамини и вещества, които притежават антиканцерогенни свойства.

- Редовна употреба на растителна целулоза, съдържаща се в житните растения, плодовете и зеленчуците. Растителната целулоза намалява контакта на канцерогените с дебелото черво.

- Ограничена употреба на алкохол. Известно е, че алкохолът е един от факторите на риска за развитието на рак на устната кухина, хранопровода, черния дроб и гърдата.

- Ограничаване на пушената и нитрат-съдържащата храна. В пушената храна се съдържа значително количество канцерогени, а нитрати има най-вече в различните видове колбаси (те често се използват за тяхното оцветяване).

Редовните физически упражнения предпазват от затлъстяване и по този начин способстват за намаляване на развитието на рак. Спорен е въпросът за ползата от хранителните добавки. Те без съмнение съдържат микроелементи и растителна целулоза, които предпазват от развитието на рак, но на пазара съществуват и много продукти, за чието противораково действие няма никакви доказателства.Специалистите препоръчват употребата на следните продукти, притежаващи профилактични свойства по отношение на възникването на рак:

- зеленчуци, съдържащи каротин (най-често такива са жълтите и червените – моркови, домати, репички и т.н.);

- плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество витамин С (цитрусови, киви и други);

- зеле, броколи, карфиол;

- чесън.Добави коментар