Прости съвети при първи грипни симптоми от проф. Тодор Кантарджиев

1789
Прости съвети при първи грипни симптоми от проф. Тодор Кантарджиев

Според китайските данни, базирани на 70 000 случая, най-рискова е възрастовата група 70+

Прости съвети при първи грипни симптоми даде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-шеф на националния кризисен щаб за коронавируса..

"За разлика от грипа, коронавирусът се развива най-малко 4 дни, първо хрема, гърло. Много важно е човек, когато го заболи гърло, веднага да вземе мерки - след закуска лимон, включително и за коронавируса”, каза проф. Кантарджиев в ефира на бТВ.

И допълни: „Поради особеностите си този мутирал вирус засяга дълбоките отдели на дихателната система. При първи симптоми трябва да се вземат мерки - неголеми количества парацетамол", добави професорът. Той потвърди, че ибупрофенът помага. На въпрос вярно ли е, че коронавирусът преминава без температура, професорът отговори: Тогава защо в цял свят мерят температурата?

„Мнозинството от болните у нас са в добро състояние, засега нямаме пациент, който да е в някакво критично състояние“, обясни той. Възрастната жена в Габрово, която беше в по-сериозно състояние, се е подобрила рязко след плеврална пункция. Най-младият пациент е на 4 г. и е хоспитализиран с родителите си.

Проф. Кантарджиев подчерта, че според китайските данни, базирани на 70 000 случая, най-рискова е възрастовата група 70+. По-ниска е смъртността при пациентите над 60 години, а при по-младите процентът е много по-нисък. Затова и китайското изследване на болестта и новите инструкции на СЗО ясно посочват, че възрастните хора с хронични заболявания в най-много случаи се налага да бъдат лекувани в болнични условия.


Добави коментар