Пролетното слънце

118
Пролетното слънце

Първите лъчи будят конюнктивит и алергия

Дългоочакваното пролетно слънце е радост за децата, но може да създаде проблеми със зрението им, предупреждава д-р Павлин Кемилев, главен асистент в Детското очно отделение на столичната университетска Александровска болница. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат фоликуларен алергичен конюнктивит, уточнява специалистът за в. „Стандарт”.

Първият признак е, че малчуганите започват да мигат често с клепачите и да разтъркват усилено очите си. Получава се и характерен алергичен обрив по лицето и врата. Много родители решават, че премигването е някакъв тик, и водят децата си при невролог, който предписва подходящи успокоителни.

Превенцията срещу упорития конюнктивит е лесна. Когато децата са изложени на слънце, ако са на планински излет или на плажа, трябва да носят очила с UV защита. Аксесоарът задължително трябва да бъде закупен от лицензиран магазин.

За буйните деца очилата не са подходящи, тъй като могат да ги счупят и да се наранят. В тези случаи е по-добре малчуганите да носят на главите си бейзболни шапки с дълга козирка. Друго златно правило е децата да не играят под преките слънчеви лъчи в промеждутъка между 11 и 16 ч. 

Продължителното взиране в компютъра също вреди на очите - гледането на мърдащи цветни фигурки уморява окото, а компютърните игри изсушават роговицата. Изследвания са показали, че децата премигват 3 пъти по-малко, когато местят мишката. А мигването с клепача има точно тази роля да овлажни окото. Затова на всеки 45 минути трябва да се прави 15-минутна почивка. Това не означава детето да се премести от компютъра пред телевизора. Очите се "хранят" от светлината и далечните гледки.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар