Пролетните алергии може да активират астма

2149
Пролетните алергии може да активират астма

Пациентите са със сълзене на очите, кашлица и хриптене в гърдите

Пролетта може да се окаже истинско изпитание за астматиците. Причината е, че това е сезонът на алергените. Затова полените и цъфтежът на цветята не са особено благоприятни за хората с това заболяване. При редовен прием на медикаментите и адекватно контролиращо лечение обаче може да облекчим симптомите. Това обясни пред „Монитор“ пулмологът д-р София Ангелова.

„Една част от астматиците забравят да приемат медикаментите си, в резултат на което настъпва усложнение в състоянието. Затова ние, пулмолозите, отправяме послание, че трябва да се грижим за белия си дроб. Не забравяйте, че това е единственият орган, който е в пряка връзка с околната среда“, коментира д-р Ангелова. Тя уточни, че с идването на пролетта зачестяват оплакванията на астматиците. Причината е, че ние директно вдишваме алергените от околната среда, а по този начин всички вируси и бактерии. Симптомите са сълзене на очите, кихавица, кашлица, хриптене в гърдите.

Астмата е хронично неинфекциозно заболяване, което се характеризира с алергично възпаление на дихателните пътища, което води до бронхиална обструкция(запушване). Но това състояние е обратимо. „Ако пациентът получи задух и неговата функция на дишане е 50%, на другия ден тази функция може да се възстанови на 100 и повече%. Когато един астматик не приема лекарствата си редовно и астмата не е контролирана, вероятността да настъпят трайни промени на бронхите е голяма. Тогава вече говорим за хронична обструктивна белодробна болест, при която бронхите са трайно стеснени“, коментира д-р София Ангелова.

Всъщност това е разликата между астма и хронично обструктивна белодробна болест, която обикновено специалистите наричат болест на пушачите. Това състояние е провокирано, когато астмата не се лекува редовно. Трябва да обърнем внимание и на нещо съществено. Когато един човек боледува от респираторни инфекции, които протичат със свирене в гърдите и приема често антибиотици, смята, че по този начин се лекува. Истината е обаче, че състоянието се подобрява само временно. Това е особено характерно за децата.„В такива случаи веднага трябва да помислим, че може да се касае за една повишена реактивност на бронхиалната лигавица и такова дете трябва да бъде профилактирано и предпазено от боледуване. Причината е, че е то може да е чувствително към различни алергени, дори към вирусите и бактериите. Веднага трябва да насочим диагностичното търсене към астма“, обясни д-р Ангелова.

Какво трябва да имат предвид родителите? Ако детето ви боледува често от инфекции на дихателните пътища, обременено е по майчина или бащина линия с алергия, има епизодично свирене в гърдите, това са симптоми, които трябва да ни насочват към астма. В такива случаи може да се предпишат медикаменти, които потискат алергията и децата спират да боледуват.

Според лекарите при малчуганите 10-15% е заболеваемостта от белодробната патология и тя се дължи на астма. Това извежда белодробните болести на първо място в страната по заболеваемост. Специалистите са на мнение, че децата пък, които боледуват, но родителите им пушат вкъщи, са потенциалните бъдещи болни от хронична обструктивна белодробна болест.

Замърсеният въздух като причина за заболяването

Причини за астмата са най-вече условията, в които живеем. Изключително важна е чистота на въздуха- фините прахови частици, които се отделят от газовете на автомобилите, от твърдото гориво в по-малките населени места. Върху тези прахови частици попадат полените и те се превръщат в алергени. Това е причина да се отключи астма.

Алергените са вторият фактор, който провокира появата на това заболяване. А у нас те са характерни за всеки сезон. На трето място е тютюневият дим.

„В моя кабинет идват родители, които признават, че пушат в дома си, но се успокояват, че го правят в кухнята под аспиратора. Разберете, че вентилационните системи не могат да изчистят къщата от тютюневия дим. Има научни доказателства, че той потиска ефекта на инхалаторните медикаменти. Тогава рискуваш астмата да премине към хронична обструктивна белодробна болест и няма връщане назад“, коментира д-р Ангелова.

Ако през пролетта състоянието на пациента се усложни, трябва да се вземат мерки веднага. Те са насочени към подобряване на дихателната функция и възстановяваме инхалаторното лечение. Но не бива да се стига до влошаване на състоянието.

Астматиците да внимават с климатиците

Климатиците са добър приятел, но и враг, когато не се използват правилно. Те трябва периодично да бъдат почиствани, защото там се загнездват както вируси и бактерии, така и алергени. Когато климатикът работи, той върти въздуха в затвореното помещение и създава условия за алергените. Това води до влошаване състоянието на пациента. „Другото, което трябва да имаме предвид, е разликата между температурата в стаята и тази навън. Когато си вътре на 18 градуса, а след това излезеш навън на 40, е огромна разлика и стрес за организма. Това може да предизвика спазъм“, обясни специалистът.

Лекарства и спорт

Астматиците трябва да са изключително внимателни с противовъзпалителните медикаменти-особено с тези за ставни и мускулни болки. Пациентите трябва да са наясно дали имат поносимост към такива медикаменти. Затова е добре да направят тест за алергени. Това важи и за храните. Ако забележите, че имате кожни обриви от даден вид храна, това означава, че имате непоносимост към тях.

Специалистите препоръчват пациентите с астма да спортуват, за да се чувстват пълноценни. Необходимо е само да спазват правилно лечение и да приемат медикаментите си редовно. Не са препоръчителни единствено басейните, тъй като се обработват с хлор. Затова и морето е по-добър вариант. „Някои пациенти се чувстват прекрасно там препоръчваме сутрин рано да вдишват йодни пари, но да не излизат на плажа в най-големите горещини“, коментира д-р Ангелова.

Добави коментар