Пролетни алергии

110
Пролетни алергии

Как да се подготвите

Освен слънцето и прекрасното време за игри, пролетта води със себе си и недотам забавните алергии от полени. Обикновено децата развиват сезонни алергии след 5-6-тата си година и това е наследствено определено - ако и двамата родители страдат от алергия, вероятността и детето да я има е 75-80%, ако само единият родител е алергичен, рискът за детето е 40%.

Симптомите на пролетната алергия се делят в три основни групи: назални - течащ, зачервен и/или раздразнен нос, често кихане; очни - отново зачервени, раздразнени и/ сълзящи очи; дихателни - астма, кашлица, раздразнено гърло.

Най-честите причинители на сезонната алергия са полени, треви, видове спори. С настъпването на пролетта нивото на полени във въздуха се повишава значително, особено при по-влажно, но горещо време.

Важно е да помните, че колкото и внимателно да следите реакциите на детето си, единственият начин да се определи точната алергия и съответния конкретен алерген е чрез тест за алергии.

И все пак, какво може да направите:

Посетете педиатъра - обсъдете превантивния прием на противоалергични препарати от детето, за да сте готови, когато полените са в разгара си.

Затворете вратите и прозорците - колкото и съблазняващо да е времето навън, дръжте прозорците на дома (и колата си) затворени, ако искате да предпазите детето от полените.

Избирайте правилното време за разходки - рано сутрин, до 10 часа, нивото на полени е най-високо.

Познавайте врага - постарайте се да направите всички нужни изследвания за определяне на точния алерген, ако искате да знаете от какво да пазите детето си. Имайте предвид, че и алергиите от домашни алергени (като прах например) се засилват през пролетния сезон.

Имайте готовност - винаги носете със себе си поне противоалергичен медикамент за нос (очи или гърло - зависи какви са признаците при вашето дете) за бързо облекчаване на внезапни симптоми.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар