Пролетната умора: основната причина не е в липсата на витамини

102
Пролетната умора: основната причина не е в липсата на витамини

Еволюцията е заложила умората през пролетните месеци

На пръв поглед е странно: когато пролетта настъпи, вместо организмът на човек да е “събуден за живот”, хората започват да се чувстват отпаднали и уморени. Това особено се усеща в дните, когато непостоянното пролетно време напомня за отиващата си зима.

Най-често срещаното обяснение е недостигът на витамини (авитаминозата). Но все повече стават специалистите, които смятат, че недостигът на витамини и въобще витамините не оказват влияние на това състояние на организма. Според тях, истинската причина за пролетната умора се крие... във въздуха, пише здраве.бг.

Чувството за отпадналост през пролетта е физиологична норма. През този период хората по-често излизат на улицата и отварят прозорците, като по този начин увеличават съдържанието на кислород в белите си дробове. Количеството кислород се увеличава и от цъфтенето на пъпките по храстите и дърветата, които интензивно поглъщат въглеродния двуокис.

Но при рязкото спадане на показателите на въглеродните показатели в кръвта съдовете на главния мозък се свиват и не позволяват на човека да мисли и работи достатъчно ефективно. Така настъпва чувството за вялост и отпадналост.

Същата е схемата и в ситуациите, когато хората се оскърбени, ядосани или силно развълнувани - те започват да дишат по-интензивно. С други думи кръвта по-активно са насища с кислород. А в момент на съсредоточаване и концентриране, когато трябва да се реши важен въпрос или проблем, човек практически престава да диша. Дишането става повърхностно и слабо. Дори съществува такъв израз - “затаил дъх”.

Оказва се, че здравият организъм не обича толкова много кислород. Той просто не може да преработи това голямо количество от него във въглероден двуокис.

Върху рационалното дишане са построени не само много оздравителни дихателни методики, но и например упражнения от йогата. Тяхната цел е една – съзнателно да увеличат концентрацията на въглеродни киселини в кръвта, за да разширят съдовете и да се осигури нормалната работа на мозъка и другите органи.

Някои може би ще си помислят, че тази гледна точка е едва ли не “балсам” за пушача, който не само намалява количеството кислород, постъпващо в организма, но и вдишва още много други вещества. Това обаче не е истина - този “метод” води до заболявания на сърцето и белите дробове, а освен това след известно време тялото привиква и цигареният дим изгубва способността се да разширява съдовете.

Според някои изследвания, токсините, които се вдишват заедно с цигарения дим, а и чрез градския смог, влизат в реакции с витамин С и да предизвикат неговия недостиг. Така че все пак ще ви се наложи да приемате и витамини, но не заради идващата пролет, а заради начина ви на живот.Добави коментар