Проблемът с морбили е най-голям в София

32
Проблемът с морбили е най-голям в София

Ако не ликвидираме морбили до февруари, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, съобщи пред БНТ1 проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е.

Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София-град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст, съобщи проф. Кантарджиев.

Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват, категоричен е проф. Кантарджиев. По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът. Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили, каза още той.

Добави коментар