Проблемът с имплантите

68
Проблемът с имплантите

Опасни гръдни импланти са внесени у нас

Проблемът с гръдните импланти PIP твърде много се преекспонира, заяви националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев по повод изнесените информации, че 3000 жени в България с такива импланти са подложени на риск. Той уточни, че в България са внесени около 3300 чифта от френските импланти, а броят на жените, които имат от тях е около 1500.

Доц. Евстатиев посочи, че проблемните импланти са спрени от производство и са изтеглени от пазара. Компанията производител е фалирала и затова няма как да й бъдат предявени искове, а самите импланти са внесени по надлежния ред.

Националният консултант представи заключенията на мониторинг с участието на 15 организации, сред които Комитета на жените с гръдни импланти PIP, Френската агенция за сигурност на здравните продукти, Института за наблюдение на здравето и Дружество по онкология във Франция. Специалистите препоръчват ако имплантите не изискват подмяна, жените, които са си ги поставили, да се подлагат на ехографски контрол на всеки шест месеца, а ако има спукана протеза, да се отстрани и другата.

Президентът на Българската асоциация по пластична и естетична хирургия д-р Страхил Ефремов заяви, че няма място за тревога и препоръча жените да проверят паспортите на имплантите, които са им поставени. Ако са на компанията PIP да се обърнат към своите хирурзи, а ако не пазят паспорта отново да се обърнат към хирурга си, който е длъжен да пази документацията.Добави коментар