Пробиотиците са безполезни?

1150
Пробиотиците са безполезни?

Пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с нуждите на всеки човек индивидуално

Израелски учени твърдят, че храните, съдържащи полезни бактерии, наречени пробиотици, са "почти безполезни", съобщиха Би Би Си и Дарик радио.

Изследването на учените от института "Вайцман" проследява най-подробно какво се случва, след като погълнем пробиотици. Те се славят като полезни за здравето и храносмилателната система, но резултатите показаха, че нямат почти никакъв ефект в тялото. Пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с нуждите на всеки човек индивидуално, заявиха учените.

Израелските учени са проверили със здрави доброволци дали 11 полезни бактерии, сред които лактобацилус и Бифидобактерия създават успешно колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ. Резултатите показват, че половината от тях направо се изхвърлят, а ако останат, се задържат за кратко и останалите съществуващи микроби ги изместват.

Изследването за действието на пробиотиците след курс антибиотици също дало стряскащ резултат. Оказа се, че пробиотиците не само не помагат, но и забавят възстановяването на полезните бактерии.

Добави коментар