Признаци, че детето има проблеми със сърцето

8141
Признаци, че детето има проблеми със сърцето

1% от децата у нас се раждат с вродени сърдечни малформации годишно

1% от децата у нас се раждат с вродени сърдечни малформации (ВСМ) годишно. За България това са над 750 деца. Това съобщиха за Нова телевизия родители на деца с вродени сърдечни малформации, обединени в групата „Детско сърце” във Фейсбук.

Малформациите са най-често срещаните вродени дефекти и са сред водещите причини за смъртни случаи при раждане. Някои ВСМ не се нуждаят от лечение, а от периодични посещения на детски кардиолог. Други могат да бъдат лекувани с медикаменти или коригирани с операция и/или процедури. Комплексните дефекти може да изискват няколко операции, които понякога ги отстраняват напълно.

Въпреки че някои бебета се диагностицират още при раждането, при други диагнозата не се поставя с дни, седмици, месеци или дори години. В някои случаи ВСМ не се откриват до юношеството или зряла възраст. Много случаи на внезапна смърт при млади спортисти са причинени от недиагностицирани ВСМ.

Въпреки тази статистика, новородените и спортистите в тинейджърска възраст не са рутинно проверявани за вродени дефекти на сърцето. За научни изследвания и подкрепа на тези проблеми се осигурява твърде малко финансиране, твърдят родителите.Какви са признаците и симптомите на вродените сърдечни малформации?

Детето се уморява лесно по време на хранене - заспива преди храненето да завърши;

Изпотяване около главата, особено по време на хранене;

Бързо дишане в покой или по време на сън;

Блед или синкав цвят на кожата;

Лошо наддаване на тегло;

Спи много – детето не е игриво или любопитно;

Подути лице, ръце и/или крака;

Детето често е раздразнително.

Някои деца с ВСМ може да нямат симптоми до по-късно детство. Симтомите, за които да следите включват:

Детето остава „без въздух” по време на игра;

Не издържа на темпото на другарчетата;

Уморява се лесно, спи много;

Промяна на цвета по време на активна игра или спорт;

Чести настинки и респираторни заболявания;

Бавен растеж и наддаване на тегло/лош апетит;

Оплакване от болка в гърдите и/или сърцебиене.

Ако детето ви има два или повече от тези симптоми, говорете с вашия педиатър за консултация с детски кардиолог, съветват родителите.Коментари

Коментар: 1

Здравейте, бих искала да споделя , че аз бях със сърдечна недостатъчност 3 степен и започнах лечение при наш професор, което продължи около година. Постепенно тежестта в гърдите ,сърцебиенето, умората изчезнаха. Сега съм изключително работоспособна, тренирам, карам ски. Бих желала да споделя , че не трябва да има отчаяние и страх , а постоянство и увереност! Ако някой реши да сподели да пише на vsv2303@abv.bg


  • 1

Добави коментар