Природни лекарства за стомашни болки

1440
Природни лекарства за стомашни болки

Често природните лекарства са на една ръка разстояние

През пролетта всичко оживява, цъфти, зеленината избуява, сякаш животът започва отново. Сезонът обаче „събужда” и болести и за някои хора този период, без преувеличение, е кошмарен. Всички знаят за алергията към цветен прашец, когато от очите и носа текат сълзи и секрети, а и нерядко дишането се затруднява. Други пък имат проблеми със стомаха и целия стомашно-чревен тракт.

Активизират се най-вече язвите на дванадесетопръстника. Зачестяват и болките в корема, подуване, проблеми с нормалното изхождане - с други думи - колитите се обострят. При всички тези оплаквания под лъжичката помага чаят от лайка. Тя съдържа вещества с мощно противовъзпалително действие и успокоява болките и спазмите, характерни за язвата и гастрита.

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника нарушава целостта на тяхната лигавица. На практика се образува нещо като рана. И до ден-днешен причината на язвената болест остава неизяснена. Изтъкват се много възможни като пикантни храни, тютюнопушене, кафе, алкохол, стрес и какво ли не. Модерна е версията за бактерията хеликобактер пилори, но и нейното наличие не означава непременно язва.Все едно, нека учените продължават да изясняват причината за тази неприятна болест. По-важното е нейното успешно лекуване, осигуряване на комфорт, така че и язваджиите да могат да се радват на пролетта. Още повече, че има и безсимптомни форми, най-често язви на дванадесетопръстника, които се проявяват с кръвоизливи, и именно острата анемия става причина за диагностицирането им. А понякога масивен кръвозилив може да има фатални последици.

И още - насилието върху стомаха товари и сърцето. При ферментацията на разнородна и обилна храна образувалите се газове затрудняват работата на сърцето. Разгъва се гастрокардиалният синдром с прояви като нарушения на сърдечния ритъм, стенокардни пристъпи, понякога дори смърт. Според статистиците в САЩ годишно от така наречения гастрокардиален синдром умират около 200 000 души. От малкото казано става ясно, че има достатъчно сериозни мотиви да проявим по-сериозни и системни грижи за стомаха си през пролетта.

Профилактиката и лечението могат да бъдат лесни и ефективни, ако знаем какво и как да приложим. Често природните лекарства са на една ръка разстояние.

Mентата спира спазмитеМентата успокоява спазмите и има добър ефект при проблеми в горната част на корема – подуване, газове, жлъчни кризи и т.н. Ароматната билка помага и при синдром на раздразненото дебело черво – популярния колит.

Ако коремът е подут, има колики и газове, пробвайте комбиниран чай - мента, семе от анасон и коренище от блатен аир. Смесват се в равни части, например, по 50 гр листа от мента, семе от анасон и коренище от блатен аир. Билките се смесват и се разбъркват добре. Една супена лъжица от билковата смес се залива с един литър вряла вода, запарва се 1 час и чаят се прецежда. Този чай се пие топъл по една чаша преди всяко основно хранене. Може да се употребява и между храненията.

Ефективна е и комбинацията от популярните подправки копър и джоджен. Джодженът пртежава лечебните свойства на култивираната мента – Mentha piperita, и дори я превъзхожда. При проблем, свързан с корема – диетични грешки, повишено газообразуване или повръщане, се запарват по една чаена лъжичка джоджен и копър за 10 минути (както лайката). Запарката се прецежда и като се охлади, се пие на малки глътки. Отварата е ценен помощник при обострен гастрит или язва, както и при повишена стомашна киселинност.

Грешки в диетата събуждат гастритаГастритът върви ръка за ръка с язвата. Той представлява възпаление на стомашната лигавица и често е резултат на диетични грешки, а диетичните грешки често съпровождат празничните трапези. И така средство №1 при болки и спазми в епигастриума е чаят от лайка. Билката съдържа вещества, които успокояват възпалението и така тушират болките и спазмите, характерни за язвата и гастрита.

Чаят трябва да се приготви правилно. Две-три чаени лъжици цвят от лайка се заливат с чаша вряла вода и се запарват 10 минути. След това се пие на малки глътки, топъл, но не горещ. Да се изпиват 3-4 пъти дневно по чаша.

Добре е да се направи и лечебен курс с чай от лайка в продължение на 2-3 седмици, съветва вестник "Монитор". Най-добре е денят да започва с чаша чай от лайка на гладен стомах. След това през деня се изпият 2 чаши и още една вечерта преди лягане. И този режим се следва поне 15-20 дни.Коментари

Коментар: 1
болки стомаха

искам да мене некага да ме боли.


  • 1

Добави коментар