През пубертета имунитетът отслабва

2344
През пубертета имунитетът отслабва

Родителите на тийнейджърите да бъдат по-търпеливи към децата си

Във всяко семейство с деца идва момент, когато малкото сладко хлапе се превръща в сърдит или отнесен тийнейджър, затворен в себе си. Заключва се в стаята си и прекарва часове наред пред огледалото. Много родители сериозно се затрудняват как да общуват със сина или дъщерята в такива моменти, дори когато възникват здравословни проблеми. Най-често те са свързани с хормоналните промени или с особеностите на психичното съзряване.

"Организмът на детето достига полово съзряване, но имунитетът отново преминава през етап на относителна незрялост, както в ранното детство", казва д-р Мария Грозева, педиатър и хомеопат от Хасково. "Помагам на пациентите си, като съчетавам познанията си по медицина, хомеопатия и шуслерова терапия", допълва лекарката, цитирана от вестник "Труд".

Ако тийнейджърът започне да боледува често, обикновено това е свързано със стресова ситуация. "Индивидуализираното хомеопатично лечение може да се съчетае с курсове през преходните сезони с доказаното профилактично трио от шуслеровите соли с номера 3, 7 и 6. Препоръчвам по две таблетки от всяка сол за 1 месец, а съчетанието им с комплексни препарати, като инфлуцид или ринитал, в зависимост от нуждите на организма, намаляват значително приема на антибиотици и противоалергични средства", коментира д-р Грозева.

Много важен е и личният контакт с детето и семейството. Така терапевтът успява да проследи успеха на лечението и да окаже психологическа подкрепа. Заедно с родителите той дава личен пример и съвети на юношата как да води природосъобразен начин на живот с правилно хранене, достатъчно сън, да спортува и да избере хоби, което му помага да "преработва" стреса. Така младият човек изгражда позитивно отношение към живота и добро самочувствие.

"Идеята е да научим този бъдещ възрастен да се грижи за себе си и да зачита собствените си потребности", пояснява д-р Грозева. Ако детето не може да открие този модел на поведение в семейството, през пубертета често страда от "училищно главоболие". "В тези случаи препоръчвам шуслерова сол номер 2, а при по-емоционални и чувствителни деца тя се съчетава с шуслеровите антидепресанти №5 и №7. Последната сол е особено ефективна при конгестивно главоболие и менструални болки", посочи лекарката.През пубертета децата израстват бързо, скелетът е нестабилен, затова се получават неправилната стойка и гръбначните изкривявания. Тогава веднага трябва да се започне със съвети за правилен стоеж, лечебна физкултура и физически занимания, като плуване и йога, д-р Грозева препоръчва, освен това дългосрочен прием на солите, които укрепват съединителните тъкани - №1 (калциум флуоратум), №2 (калциум фосфорикум) и №11 (силицея).

Най-често през пубертета децата се обръщат към педиатъра заради проблемна кожа, защото са много чувствителни към външния си вид и отношението на връстниците им. "Готови са на всичко, за да се разреши проблемът по най-бързия възможен начин. Ако обяснението, че тези кожни промени са преходни и хормонално обусловени, не помогне, обикновено им препоръчвам шуслерова сол №9, в съчетание №4, №3, №12 и №6, в зависимост от типа на акнето.

Забелязала съм, че към кожни проблеми през пубертета са по-склонни интровертните и чувствителни деца, които са много качествени, но не са научени или се притесняват да изразяват чувствата и емоциите си. Тогава съчетанието на индивидуализираното хомеопатично лечение, тъканното въздействие на шуслеровите соли и психологическата подкрепа на детето имат най-добра ефективност, защото покриват нуждите на организма на физическо, емоционално и умствено ниво, а това е целта на холистичния подход като същност на интегративната медицина", обобщава д-р Грозева.

Според нея много по-трудно е да помогнеш на тийнейджър с психологически проблеми заради кризата в обществото, духовността, образованието и семейството. Средата в семейството е най-важна за съзряването му. При д-р Грозева обаче често идват представители на двете крайности - свръхпротективни родители, които проектират своите амбиции върху децата си, задоволявайки ги материално, без да отчитат емоционалните им нужди, или родители, обсебени от мисълта за оцеляване, които нямат време за децата си.

И в двата случая юношите са изложени на опасностите на улицата. Хомеопатът може да помогне, като назначи индивидуално лечение, при което преценява как да премахне евентуални последствия от психотравми, преживени в периода на съзряване. Най-често това са любовно разочарование, смърт на близък човек, преживяно унижение или развод на родителите."Имах случай на 9-годишно момче, много интелигентно, любознателно, перфектен ученик. То мечтаеше да стане откривател и учен, но след внезапната смърт на баща си беше развило социална фобия. Имаше позиви за гадене и повръщане всяка сутрин преди училище и страх, че няма да се представи добре при изпитване. С терапията детето преодоля страховете си и по-лесно преживя тъгата от загубата на родителя. Осъзна силната си връзка с другите членове на семейството си", описва д-р Грозева.

Помагала е и в други тежки ситуации, като тази на 16-годишно момиче, живеещо само с майка си и баба си. "Тя е скромна, добра ученичка, възпитана в традициите на исляма. Отива на кафе с приятелки, но там слагат приспивателно в напитката. Озовава се в далечно село, заобиколена от пласьори на бели робини, а на бедрото се слага печат като на животно за продан. Успява да избяга, и то без да преживее сексуално насилие (защото девствените момичета се продават по-скъпо). Девойката обаче е в шок и като защитна реакция избира да живее в един паралелен нереален свят, защото реалният за нея е ужасен.

Когато дойдоха при мен, от 2 г. обикаляха по психиатри. Момичето приличаше на уплашено животно, живеещо в капана на своя ужас. Не позволяваше никакъв физически контакт, раната от печата още не беше напълно зараснала, а кракът беше парализиран. Момичето се отвори към света едва след 1 г. хомеопатично лечение и успя да завърши като частен ученик средното си образование. Дори се влюби и говореше за женитба", разказва д-р Грозева.

Тя съветва родителите на тийнейджърите да бъдат по-търпеливи към децата си, да ги изслушват, подкрепят и обичат. През този период и възрастни, и млади преосмислят и променят отношението помежду си и към околния свят.Добави коментар