Преглеждат вени безплатно в 16 града от 29 юни до 10 юли

1141
Преглеждат вени безплатно в 16 града от 29 юни до 10 юли

Безплатни прегледи и консултации на вените ще се проведат от 29 юни до 10 юли в 16 града на страната

Безплатни прегледи и консултации на вените ще се проведат от 29 юни до 10 юли в 16 града на страната. Това съобщиха от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, която ги организира в рамките на втората годишна кампанията „Вземи краката си в ръце“, съобщава вестник Монитор.

Те ще бъдат в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков по определен график, който е бъде публикуван ТУК, а записването за час можете да направите ТУК.

„Стартирахме кампанията с идеята да популяризира сериозността на венозните заболявания. Според статистиката от проведени проучвания, много малка част от хората посещават лекар специалист – съдов хирург и ангиолог. Повечето пациенти ходят при личните си лекари, които обаче не винаги могат добре да преценят и да диагностицират началните симптоми на венозните заболявания и съответно да дадат правилна и адекватна терапия и указания за лечение“, обясни проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в Многопрофилната болница "Св. Марина" във Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

„Миналата година проведохме редица безплатни прегледи и срещите ни с хората показаха, че над 80% от тях за първи път се срещаха със специалист съдов хирург и научаваха каква е ситуацията с тяхното заболяване. Затова вярваме, че е важно хората да са информирани. При първи симптоми за натоварване на венозната система - болка, тежест и мравучкане в долните крайници, е важно човек да посети лекар специалист“, обясни той.Проф. Петров препоръчва на хората над 40-годишна възраст да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система. „За мен профилактиката е по-важна от лечението. Препоръчително е пациентите с разширени вени да спазват двигателен режим – не трябва да стоят дълго време седнали или легнали, а трябва да има задвижване на тялото, за да се активизира т.нар. мускулна помпа на крайниците. Добре е да се носят по-стегнати ластични чорапи в есенно-зимния сезон, за да се профилактира разширяването на вените на долните крайници“, съветва специалистът.

„Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадии“, отбелязва проф. Марио Станкев, главен експерт по съдова хирургия и член на Управителния съвет на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече отколкото мъжете от хронична венозна болест. Дамите са по-засегнати заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност.

Проф. Станкев обясни, че при първия стадий на заболяването хората обикновено в края н деня чувстват краката си тежки, уморени, изпитват болка, дискомфорт; нощни крампи, но въпреки това често подценяват тези симптоми. Когато вече се появят отоците на крайниците и промени по кожата, се смята, че болестта е в напреднал стадий и ако не се лекува, съществува риск от усложнения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, венозни язви.

„Нелекуваната хронична венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния, както и белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт. Това се случва в напредналите стадии на заболяването. Затова е важно хората да познават симптомите и още в началните стадии, когато заболяването може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар“, казва още проф. Станкев. „За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот“, призова той.

Добави коментар