Предвиждат значителен ръст на раковите заболявания

723
Предвиждат значителен ръст на раковите заболявания

Международната агенция за изследване на рака и Световната здравна организация предвиждат увеличение с 81 процента на раковите заболявания в държавите с ниски и средни доходи до 2040-а година

Международната агенция за изследване на рака и Световната здравна организация предвиждат увеличение с 81 процента на раковите заболявания в държавите с ниски и средни доходи до 2040-а година, съобщава вестник Стандарт.

Според организациите тези страни в момента фокусират ограничените си ресурси в борбата с инфекциозните заболявания и подобряването на майчиното и детско здраве, вместо към битката с рака.

Андре Илбави, следящ контрола върху болестта от Световната здравна организация коментира: "Бремето на рака е значително и се увеличава. Един от всеки пет души ще развие някаква форма на рак през живота си. Вероятно е всяко семейство да бъде засегнато от болестта. Тя е причина за смъртта на средно десет милиона души годишно, или един на всеки шестима починали умира от рак."

Според доклад, публикуван на днешния Световен ден за борба с рака, е нужна инвестиция от 25 милиарда долара през следващото десетилетие, за да бъдат спасени седем милиона души. Данните показват още, че употребата на никотин причинява една четвърт от смъртните случаи при рак.

Добави коментар