Правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор

739
Правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор

Българският имунизационен календар е задължителен и отказът на майката и родителите да правят имунизации не може да доведе до правни последици

Правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор – това решение на Върховния съд на Словения цитира в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който имаше среща с лекари, медицински специалисти, родители и неправителствени организации на тема „Повишаване информираността сред обществото относно значимостта на имунизациите“, предаде БГНЕС.

Българският имунизационен календар е задължителен и отказът на майката и родителите да правят имунизации не може да доведе до правни последици, заяви д-р Кунчев. „Детето трябва да бъде имунизирано. Последното нещо, което ние искаме, е това да става по насилствен начин, с насилствени мерки, с писане на актове, с плащане на глоби, със съдилища, но ако се наложи, ще го направим. Аз разбирам, че когато става въпрос за собственото ти дете, ти имаш право на глас и трябва да си запознат с всичко, което те интересува, но същевременно не би следвало да лишаваш детето от тази защита, защото нямаш достатъчно информация или имаш неточна, взета от форуми в интернет“, коментира д-р Кунчев.

Той очерта две проблемни групи, при които е трудно да се изпълни имунизационният календар. „Едната традиционно е ромската общност, където голяма част родители не са здравно осигурени, съответно не са избрали личен лекар на детето си. Много подвижно население, голяма част от тези хора отиват да работят в чужбина и когато бъдат потърсени децата, не можем да ги намерим“, обясни д-р Кунчев.

Втората група са активно отказващи имунизация майки в по-големите градове, които са под влияние на организирани антиваксинални движения.

Добави коментар