Повече ТВ = диабет

85
Повече ТВ = диабет

Колко време прекарвате пред телевизора?

Хората, които прекарват повече часове пред телевизора, са изложени на по-голям риск да развият диабет или болест на сърцето. Дори два часа на ден имат забележим ефект, показва изследване от САЩ.

Средно американците прекарват 5 часа на ден пред телевизора, докато австралийците и някои европейци прекарват 3.5 до 4 часа на ден пред синия екран, заявиха изследователите, водени от Франк Ху от Харвардското училище по обществено здраве.

"Изводът е ясен. Съкращаването на времето, през което гледаме телевизия, е важен начин да намалим уседналите си навици и да намалим риска от диабет и болести на сърцето", подчерта Ху.

Той добави, че хората, които стоят пред телевизора, вероятно не само се упражняват по-малко, а и ядат нездравословна храна, което създава "перфектни" условия за диабет тип 2 и болести на сърцето, посочва БГНЕС.

Изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association, показва че всеки два часа телевизия дневно повишава риска от диабет с 20% и риска от сърдечно заболяване с 15%, а рискът от преждевременна смърт нараствал с 13%.Добави коментар