Повече сън, по-малко храна

61
Повече сън, по-малко храна

Недоспали трудно устояваме на калориите

Ново проучване, проведено в Харвард, показва, че сънливостта е свързана с намалена активност в префронталния кортекс – онази част от мозъка ни, която е свързана с контрола на поведението ни и по-специално със самоконтрола и „удрянето на спирачки“ за най-различни постъпки.

Психологът Уилям Килгор и негови сътрудници показали на участниците в изследването снимки на различна храна – висококалорична и нискокалорична, както и снимки на растения и камъни. В същото време са записвали какво се случва с мозъците на изследваните с помощта на функционален магнитен резонанс.

Установено е, че сънливите реагират, „като че спирачките са им ръждясали“. Участниците в изследването са попълнили и въпросник за субективните си усещания за сънливост и глад. Оказало се, че тези, които са се чувствали най-сънливи, са били и най-гладни. Тези хора са възприели снимките на висококалоричната храна като много по-привлекателни, отколкото онези, които не са били сънени.

В същото време снимките на здравословните продукти, като салати и плодове, са били по-малко привлекателни за сънливците. Изследването е интересно и защото дава нови доказателства за съществуващата теза за връзка между мозъчната активност и контрола на теглото, съня и качването на килограми.

Докато учените не изяснят по-добре тази връзка и не открият как може да й се въздейства, по-добре не пропускайте да се наспите както трябва.
 Добави коментар