Потвърдиха Западнонилска треска у нас за пръв път от три години

493
Потвърдиха Западнонилска треска у нас за пръв път от три години

Не е ясно в кои части на страната към момента има заразени преносители

Западнонилска треска е потвърдена категорично за пръв път от три години насам у нас при пациент от Пловдив. Това съобщи за агенция „Монитор“ проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния институт по паразитология и микробиология.

Миналата седмица в Бургас също има вероятен случай, но той не беше потвърден лабораторно на 100 процента. 70-годишната жена от морския град вече е здрава и се занимава с обичайните си дейности, каза още проф. Кантарджиев.

При новия случай обаче, младият мъж вече е развил енцефалит (възпаление на мозъка) и е в болница. Точно в 13.30 часа в понеделник в Националната референта лаборатория в Националния център по паразитни и заразни инфекцията му е потвърдена чрез реакция на PCR доказване на циркулираща РНК диагнозата западнонилска треска при болест с възпаление на мозъка при пациент от Пловдив.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, при такива пациенти вероятността за пълно оздравяване и възстановяване е между 10 и 20 процента. Западнонилската треска се пренася от комари и в по-редки случаи от птици. Не е ясно в кои части на страната към момента има заразени преносители. Затова родителите да пазят децата си от ужилване, да се пазят и възрастните, предупреди националният консултант проф. Тодор Кантарджиев.

Той препоръча да не се правят пикници и да се избягват заблатените места, разходките около реките и други водоизточници. Хората да използват репеленти срещу комарите, каза още проф. Кантарджиев. На работещите на открито той препоръча да обличат по две фланелки една върху друга, а откритите места от тялото да пръскат с препарати срещу комарите.

Добави коментар