Поставят силанти

144
Поставят силанти

Национална безплатна кампания

От 1 октомври започнв вторият етап от националната кампания за поставянето на силанти на деца от 6 до 8- годишна възраст, съобщи председателят на националния координационен съвет на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата Николай Шарков.

Кампанията се финансира от Министерството на здравеопазването и е напълно безплатна за родителите. Тя ще продължи до 30 ноември в цялата страна.

Поставянето на силанти (изолиращ материал, който запечатва вдлъбнатините на зъбите и наподобява бяла пломба) предпазва от кариес, като създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват. Силанизирането има дълготраен ефект, след тази манипулация вероятността от поява и усложнения при кариес намалява значително, а това спестява и много средства по линия на здравната каса.По данни на Българския зъболекарски през 2010 г. са извадени 9000 постоянни дъвкателни зъби на деца /обикновено шестите зъби/, през миналата година - 8000. Ваденето на постоянни зъби нарушава дъвкателните способности и естетичния вид, променя и произношението, предупреди д-р Шарков и отбеляза, че 1 лев вложен в профилактика спестява 25 лева за лечение.

В тазгодишната кампания ще се включат над 400 зъболекари в 28-те региона на страната, двойно повече в сравнение с миналата година, когато са обхванати 17 000 деца, съобщи Виктория Жекова, ръководител на екипа за силанизиране.

Пълният списък на зъболекарите, които участват в инициативата, може да бъде видян на сайта на програмата - www.oralnaprofilaktika.bg. Информация може да бъде получена и на тел. 0800 1 45 46.Добави коментар