Посочиха разликата между ваксините срещу коронавирус и срещу грип

398
Посочиха разликата между ваксините срещу коронавирус и срещу грип

Ако се ваксинираме с РНК или някоя от другите ваксини, шансът да се разболеем намалява, да се разболеем тежко и да загинем - още повече, но не намалява шансът да пренасяме заболяването

При грипните ваксини ефективността е не повече от 50%, а ваксините срещу коронавируса имат много по-висока ефективност: "Става дума за съвсем нови стандарти. Това, което се търси, е висока протекция. Не дали ще имаме ваксина, която ще ни предпази от това да кашляме, а въобще да ни предпази от това да се разболеем". Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при БАН пред БНР.

"Ако се ваксинираме с РНК или някоя от другите ваксини, шансът да се разболеем намалява, да се разболеем тежко и да загинем - още повече, но не намалява шансът да пренасяме заболяването.

Тъй като поне няколко дни преди да се активира имунната система и да изчисти вируса, е възможно той да попадне в дихателните пътища в гърлото и да бъде пренасян.Няма засега убедителни данни дали ваксините могат да произвеждат секреторни антитела, които се намират в лигавиците и на място могат да унищожават вируса. Най-вероятно не се получават в сегашната технология. Може би в следващото поколение ваксини това ще бъде направено".

"Няма смисъл от строг локдаун, защото е много тежък за изпълнение и не съм сигурен, че ще се спазва в България", каза още професорът. Той обясни, че при очакваната трета вълна на пандемията от коронавирус не би трябвало да се повтори тежката ситуация от ноември 2020 г., защото вече много хора са ваксинирани.

Добави коментар