Помощ при запушено носле

873
Помощ при запушено носле

Как лавандулата помага на дишането?

Детето ви е настинало. И сякаш не са ви достатъчни дали ще вдигне температура и боли ли го гърлото, но и носът му е запушен. И макар че това за възрастните не е сериозен проблем, за едно кърмаче наистина е.

Запушеното носле затруднява не само дишането на детето, но и храненето му. Кърменето или поемането на храна с биберон се превръщат в истинско изпитание. И понеже бебетата в ранна възраст все още не са се научили да използват устата като алтернатива на носовото дишане, е възможно кърмачето дори да плаче, за да си поема дъх.

Какво да направите, за да облекчите положението и да подпомогнете лечението, предписано ви от педиатъра? Не забравяйте, че температурата на въздуха, влажността, та дори и някои миризми могат да бъдат приятели на свободно дишащото носле.

Температурата

Поддържането на подходяща температура на въздуха най-вероятно е въпрос, който повечето майки са проучили още като бременни. На 20 - 23 градуса в стаята детето се чувства добре. Сънят му ще е по-спокоен, ако намалите отоплението с 2-3 градуса. Това са правила, които непременно трябва да спазвате при запушено носле - претоплената стая само ще влоши положението.

Влажността

За препоръчителните стойности може да се поспори. Най-често срещаната препоръка е влажността да е между 40 и 60%. Особено важно е въздухът в стаята да не е сух, когато детето се бори със сополите. За да се справите с работещите непрекъснато отоплителни уреди, може да поставите мокра дреха или паничка с вода върху тях. Другият вариант е да си купите специален овлажнител за въздух. Не забравяйте - сухият въздух не е полезен, но същото важи и за прекалената влага.

Миризмите

Знаете ли, че се продават плюшени играчки, в които се поставят торбички с лавандула? Те се вадят от играчката, загряват се в микровълнова печка, връщат се обратно и се поставят в близост до бебето. Не само лавандулата има облекчаващо действие при настинка. Можете да поставите и паничка с гореща отвара от лайка до главата на детето, което също ще облекчи дишането му.

И не забравяйте - горните методи са подходящи за съпътстващи на лечението, препоръчано ви от педиатър. Консултацията с него е задължителна, особено ако бебето ви не е навършило шест месеца.Коментари

Коментар: 4
1zqjve'"(){}:/1zqjve;9

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjve'"(){}:/1zqjve;9


  • 1

Добави коментар