Помогни на имунитета

173
Помогни на имунитета

През пролетта тялото се нуждае от укрепване

С настъпването на пролетните дни много хора предварително знаят, че ще платят висока цена за нехайството си през зимата - авитаминозата и недостатъчната функция на имунната система водят до закономерни здравословни проблеми. Имунната система често се споменава в съветите за добро здраве, но знаем ли как тя функционира на практика и какво точно е нейното значение?

Всъщост, тя обединява редица органи, които защитават нашия организъм от чужди вещества, бактерии и вируси. Органите на имунната система изработват специални клетки (лимфоцити), както и антитела, които разпознават и унищожават вредните субстанции. Костният мозък и тимусът (жлеза в гръдната област) се смятат за основни органи на имунната система. Именно там се изработват лимфоцитите – основата на имунитета. Много важни са и лимфните възли, които постоянно филтрират чуждите вещества в нашето тяло.

Имунната система е надежден щит срещу много вирусни и бактериални инфекции, дори и срещу рака. Но активната имунна система е отговорна и за някои проблеми, като например отхвърляне на органи след пресаждане, формирането на резус-конфликт по време на бременност и за алергичните реакции, които също са резултат на отговора на имунната система срещу проникването на чужди вещества.Пролетта е период, в който тялото се нуждае особено силно от укрепване на имунитета. Затова - откажете се от монодиетите и употребявайте разнообразна храна, препоръчват на първо място специалистите и zdrave.bg. За своята работа имунната система се нуждае от много витамини и микроелементи.

Обърнете особено внимание на антиоксидантите – това са най-вече витамините С, Е и А. Те неутрализират свободните радикали и облекчават работата на имунната система. Тези витамини се съдържат в цитрусовите плодове, морковите, черния дроб, растителните масла.

Важни са и флавоноидите (съдържат се в бобовите култури, доматите, фъстъците), които не само се справят със свободните радикали, но и притежават противораково действие.

Минералните вещества са друг компонент на здравия имунитет, който може да се достави от зелените салати, зелето, броколите и аспержите. Особено важни микроелементи са цинкът и селенът.Цинкът (морски продукти, месо ядки, яйца, кашкавал, зърнени храни) помага за зарастването на раните и възстановява силите. Селенът (черен дроб, морски продукти, бъбреци, пълнозърнест хляб) е един от известните антиоксиданти, макар че не всички негови ефекти са изучени. Известно е, че той затруднява процесите на стареене и позволява да се запази бодростта на духа и здравия имунитет.

През този сезон можете да потърсите и имуномодулатори – медикаменти, които възстановяват функциите на имунната система и я укрепват. Най-известните “природни имуномодулатори” са женшенът и ехинацеята.

Важно е да се знае, че имуномодулаторите не могат да ни предпазят от всички болести, а тяхното продължително приемане може да доведе до намаляване на имунната активност, когато организмът стане напълно зависим от приемането на стимулиращи средства. Затова следвайте упътванията относно приемането им, не превишавайте препоръчваната доза и периодът им на прием.Добави коментар