Половината българи с болни очи

187
Половината българи с болни очи

Първият очен преглед на детето е на три месеца

Повече от половината българи имат проблеми с очите и се нуждаят от очила. Това съобщи директорът на Специализираната очна клиника "Академик Пашев" академик Петя Василева.

Tя изтъкна, че рискови за проблеми с очите са годините между 45 и 60, затова хората в тази възраст трябва да се преглеждат профилактично веднъж на две години.

Далекогледите са повече от късогледите, посочи още Василева, цитирана от novini.bg.

Често хора с два-три диоптъра късогледство не носят очила и приемат за нормален замазания образ надалеч. Далекогледите изпитват умора, болка и търпят възпалението на очите, обясни академик Василева.

Тя бе категорична, че небрежността на възрастните към очите им не трябва да се прехвърля върху децата.Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен специалист до третия месец след раждането, когато навърши три години и преди да тръгне на училище, изтъкна специалистът.

Родителите не трябва да позволяват на детето да се взира в компютъра повече от половин час без почивка и над два часа общо на ден. В същото време начинът, по който детето гледа телевизия, може да е сигнал за проблеми със зрението, отбеляза Василева.

У нас отново се наблюдава увеличаване на случаите на епидемичен кератоконюнктивит, по-познат като грип в окото. Вирусът е устойчив, затова мийте ръцете си, преди да пипате очите, посъветва лекарят.

Тя допълни, че това е много силно заразно заболяване, което се предава бързо, дори само чрез пипане на замърсени повърхности.Добави коментар