Половин милион българи алкохолици

124
Половин милион българи алкохолици

От наркотична зависимост страдат 300 000

Близо половин милион българи са алкохолици. 400 000 души всекидневно надигат чашата с алкохол. 300 000 българи всеки ден употребяват твърди наркотици.

Възрастта на посягащите към психоактивни вещества спада рязко. За помощ и лечение се обръщат родители на 13-годишни деца. Това разказва пред в. „Новинар" специалистът по зависимости Желяз Турлаков. 70 процента от зависимите са безработни.

Новата световна епидемия са амфетамините, смята Турлаков. Съотношението между употребяващите амфетамини жени и мъже е едно към едно, за разлика от хероин или кокаин, където повечето пристрастени са мъже. Стряскащата статистика е поместена и в петиция за дискриминацията на зависимите в България. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент.Държавата не се ангажира с лечението на зависимите, пише в петицията. Освен че се отказва финансирането на частните комуни, блокирани са изцяло и държавните лечебни заведения. Няма клинични пътеки за детоксикация и лечение. В България лечението и рехабилитацията се поемат от самите зависими. Това е репресия и дискриминация към зависимите хора в България и напълно противоречи на Хартата на основните права на ЕС, който забранява всяка форма на подобно отношение, обобщава документът.Добави коментар