Полезен вирус?

113
Полезен вирус?

Ефикасен и срещу рак

Учените решиха да използват вирусите в полза на медицината. Канадските биолози за първи път са синтезирали т.нар полезен вирус, който може да заразява само болните клетки в организма, без да влияе при това на здравите участъци от имунната система, съобщава Би Би Си.

Новият вирус, наречен JX-594, е модифицирана ваксина срещу едра шарка. Новото лекарство е било изпробвано на 23-а доброволци, болни от рак. Всеки един от тях бил в различен стадий на болестта.

Осем от тях се съгласили да получат по-голяма доза от ваксината, при седем от тях се наблюдавали значителни подобрения. Антираковият вирус успял да окаже положително влияние на поразената от болестта тъкан, без да засегне здравите участъци. При шестима от пациентите болестта спряла развитието си.

Въпреки това, вирусът не е успял напълно да излекува нито един пациент, но лекарите и не се и надявали на подобни резултати, пише novini.bg.

На всеки един от пациентите е била направена само една инжекция от съображение за сигурност. При това тя била със слаба концентрация.Добави коментар