Полените са по-коварни в града

121
Полените са по-коварни в града

Сенната хрема се превръща в епидемия

Пролетта без всякакво съмнение е сезонът на слънцето, цветята, любовта и... алергиите. През него избухва с пълна сила полинозата. Тя е най-разпространеният тип алергия, а през последните години честотата й у нас придобива епидемични стойности, казват специалистите. Какво представлява тази сезонна алергия и защо се увеличава, разказва пред вестник "Стандарт" д-р Веселин Матеев, началник на отделението по имунопатология в клиниката по алергология на Александровска болница.

Най-чести сред алергиите са поленовите, казва д-р Веселин Матеев. Поленовите зрънца съдържат белтъци с чужд за човека произход и когато попаднат в него при дишане, предизвикват особен вид реакция на имунната система, целяща тяхното разграждане, респективно - неутрализиране в качеството им на алергени. Алергичната реакция се проявява чрез редица неприятни симптоми - зачервяване и сълзене на очите чувство за парене или усещане за чуждо тяло, зачервяване на очните лигавици, кихане и дори кашлица, обяснява д-р Матеев.

Ако се появи чувство на задух, специалистите говорят за наличие на симптоми на поленова астма. Въпреки че всички сме изложени на полените, не всички реагираме по този болезнен начин на тях. Причината е, че предразположението към развиване на алергия е генетично предопределено в повечето случаи, казва д-р Матеев. Неговите наблюдения обаче сочат, че честотата на тази болест се увеличава много в последните години. А причина за това е урбанизацията

На село поленовите зрънца са нормални, а в столицата азотните и серни газове са променили структурата им, по тях са се полепили прашинки от недоизгоряло дизелово гориво и затова те са по-опасни, обяснява д-р Матеев.

Предпазването от полените е трудно, защото хората няма как да се затворят вкъщи. Най-успешна е терапията, при която алергенът, предизвикал болестните прояви, се вкарва в организма в продължение на 3-5 г. Така се предизвиква нещо, наподобяващо, грубо казано, имунизация, при което се намалява степента на болестните оплаквания, казва д-р Матеев.Добави коментар