Погрешното количество сън...

42
Погрешното количество сън...

...вреди на мозъка

Недостатъчният или прекомерният сън нарушават начина ни на мислене и може да състарят мозъка с до седем години, предупреждават британски учени.

По-дългият или по-краткият сън от препоръчителните шест до осем часа на ден увеличават скоростта на намаляване на когнитивните способности и засягат умения като осмислянето и речниковия запас.

Това може да доведе до психически или физически проблеми и преждевременна смърт, предупреждават учените, цитирани от БГНЕС. Изследователи от университета в Лондон установиха как промените в съня за период от пет години в края на средната възраст засягат когнитивните функции по-късно в живота.

Чрез шест стандартни теста били измерени паметта, мисленето, запаса от думи, фонетичните и синтактичните умения и глобалния когнитивен статус. Между 7 и 8 на сто от участниците, които си набавяли повече от препоръчителното количество сън, се справили по-зле във всички когнитивни тестове, с изключение на краткосрочната вербална памет.

Една четвърт от жените и 18 на сто от мъжете, които спали по-малко, имали намалена способност за осмисляне и речников запас. Около седем часа добър качествен сън е от съществено значение за човешкото функциониране и благоденствие, сочи изследването.

Липсата на сън има негативни последици за вниманието и концентрацията, грешките при изпълнението на задачи и цялостното представяне. Учените установили, че идеалното количество сън от седем часа на нощ води до по-високи резултати във всички когнитивни тестове, следван от шестчасовия сън на нощ.Коментари

Коментар: 1

abe vie ludi li ste sega i sunia li 6te iz4isliavame. kolkoto mi se spi tolkova 6te spia


  • 1

Добави коментар