Подценяваме детската ангина

108
Подценяваме детската ангина

Механичното премахване на налепите от сливиците е изключително опасно

С безплатни УНГ прегледи ще посрещне малките си пациенти столичното ДКЦ „Софиямед”на 1 юни - Международния ден на детето. Специалистите по УНГ заболявания ще извършват безплатни консултативни прегледи на 1, 2 и 3 юни от 9:00 до 12:30 ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051. От „Софиямед” издават, че за всички деца, посетили УНГ кабинета през тези дни, ще има подаръци.

Завеждащ отделението по УНГ заболявания в болница “Софиямед” д-р Иван Йорданов съветва родителите при първи симптоми на ангина да не пристъпват към самостоятелно лечение на децата си, а да потърсят незабавно УНГ специалист.

Вижте още: Гаргара срещу летни ангини

„Някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите и от родителите, а могат да са изява на много по-сериозна болест или усложнение на вече съществуваща. При деца под 3-годишна възраст ангината, например, се проявява с обща отпадналост на детето и отказът му да се храни и да поема течности. Подуват се лимфните възли на шията, гърлото е силно зачервено, сливиците са покрити с гнойни бели налепи, повишава се и температурата, обикновено до 38 градуса.

Важно е родителите, да знаят, че механичното премахване на налепите от сливиците е изключително опасно. Те са много добре кръвоснабден орган и това, макар и рядко, може да предизвика опасно за живота кървене. Не препоръчвам родителите да правят това, а да се обърнат към УНГ специалист, който ще вземе най-правилното решение за лечението на детето им”, коментира д-р Йорданов.

От ДКЦ „Софиямед” напомнят за разкрития на територията на медицинския комплекс миналата година съботен консултативен УНГ кабинет. В него работят специалистите от болницата, които приемат от 8:30 до 13:00ч. За 1 година през кабинета са преминали около 6 000 пациента, сред които над 900 деца. От „Софиямед” казват, че най-честите оплаквания на малките пациенти са били именно от възпалени сливици и отити, които се проявяват целогодишно.Добави коментар