Подгответе се за първите въпроси на педиатъра

1472
Подгответе се за първите въпроси на педиатъра

Педиатърът ще ви зададе доста въпроси, за да се увери, че бебето се развива добре

В предишния материал по темата Какво да очакваме при първото посещение при педиатъра описахме накратко как протича той. Вижте и някои от въпросите, които лекарят ще има към вас.

Как спи вашият мъник
През първия месец от своя живот бебетата спят все още доста променливо, но повечето от тях редуват 2-3 часа сън с време за хранене през деня и през нощта. Общият обем часове, прекарани в сън, е около 15 за денонощие. Към края на първия месец един от периодите на спане може да е по-дълъг от другите.

Това е първата стъпка към пълната нощна почивка за него и за вас. Някои бебета обаче не се отказват от нощното похапване доста след първия месец. Педиатрите обикновено съветват да не се опитвате да му изграждате режим през първите месец-месец и половина. А за недоносените бебета поне през първите два месеца. Ако обаче кърмите на поискване, може още дълго време да го храните и през нощта.

През първия месец бебетата прекарват средно 15 часа в сън за денонощие

Предпочитана поза за сън
Много бебета имат своя предпочитана поза за сън и още през първия месец явно го показват. Все пак имайте предвид, че позата трябва да бъде такава, че да елиминира риска от задавяне и задушаване по време на сън. Мненията на педиатри и ортопеди обаче тук се различават.

Според първите бебето трябва да спи на една страна, като се редуват лява и дясна, за да се избегне деформиране формата на главата. Според ортопедите обаче правилната поза е по гръб с глава обърната на ляво или дясно, отново за да се избегне задавяне. Какво ще изберете, зависи от вас самите и от вашето бебе.

Храненето – кога, как и колко често
Повечето бебета на тази възраст ядат на всеки 2-3 часа. Лекарят задава тези въпроси, за да се увери, че бебето ви поема достатъчно мляко, независимо дали кърма или адаптирано.

Яденето в началото е на всеки 2-3 часа

Колко често пълни памперса
В самото начало броят на напълнените памперси е 10-12. Кърмените бебета акат първоначално след всяко хранене, като постепенно разреждат броя до 1-2 на ден към края на първия месец. Ако обаче бебето е само на кърма, притеснения за запек можете да имате, ако не е пълнило памперса 5-6 дни.

Периодите на бодърстване
Забелязвате ли вече по-дълги периоди, в които бебето е будно? Няма някакво правило колко дълги и колко на брой трябва да са те, но като цяло тенденцията на увеличаването им е сигнал, че бебето се развива нормално. Естествено има по-поспаливи бебета, което не означава непременно, че имат някакъв проблем. Все пак го обсъдете с педиатъра.

Горе главата
В края на първия месец, когато поставите бебето по корем, то трябва да може, макар и за съвсем кратко, да задържи главата си изправена. Ако това не се случва, споделете го с лекаря.

Поставено по корем трябва да може да задържи за малко изправена главата си

Това са само част от въпросите, които може да ви зададе педиатъра на първия преглед, както и на следващите. Вие разбира се също можете да питате всичко, което по някакъв начин ви вълнува или притеснява за развитието на бебето. Все пак педиатърът го вижда за 40 минути, веднъж месечно, а вие сте с него всеки ден, 24 часа в денонощието. Споделете с лекаря всичко, което ви е направило впечатление и намирате за нетипично или притеснително.Добави коментар