По-малко телевизия не помага?

54
По-малко телевизия не помага?

Намаленото време пред екрана не оказва желаното въздействие над децата

Опитът да се помогне на децата да намалят теглото си чрез ограничаване на времето, което те прекарват пред телевизора или с видео игри, няма голямо въздействие, според канадски изследователи.

Намесата, предназначена да намали като цяло времето, прекарвано пред екрана, включително чрез индивидуални и семейни съвети, автоматичен мониторинг на това време и учебните програми, като цяло се е оказала доста неуспешна, пише Катрин Биркен от изследователски институт в Торонто.

За изследването, което е публикувано в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, Биркен и нейните колеги разглеждат 13 големи проучвания с участието на над 3 000 деца. Методите, които изследванията са изпробвали, не са се оказали ефективни, за да помогнат на децата да намалят теглото си или да гледат по-малко телевизия.

"Затлъстяването е комплексен проблем, който по всяка вероятност няма да бъде решен с единствена намеса в едно единствено условие", казва изследователката, изтъквайки, че това не означава, че той не би могъл да бъде разрешен.

Експерти от десетилетия се тревожат от ефекта върху младите зрители на насилието и сексуалното съдържание в някои ТВ програми, филми и видео игри, но друг е въпросът, че децата гледат телевизия или играят видео игри вместо да играят навън. Според доклада едно на всеки 4 деца в САЩ гледа средно 4 часа телевизия на ден.

Авторите са установили, че някои интервенции са се оказали успешни при съвсем малки деца, когато тяхното време пред малкия екран било съкратено средно с 4 часа седмично.Добави коментар