По-малко сън, повече калории

80
По-малко сън, повече калории

Връзката между недоспиването и натрупването на излишно тегло

Лишените от сън хора са склонни да консумират повече храна, отколкото тези, които са спали достатъчно, писа БТА, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Години наред съществуващата връзка между недоспиването и натрупването на излишно тегло смайва учените. Смята се, че хората, които не си набавят достатъчно сън, разстройват хормоналните си процеси, свързани с метаболизма и контрола на апетита.

За целите на проучването си специалисти от Колумбийския университет са изследвали 26 мъже и жени с нормално тегло. Участниците били разделени на две групи, като едните трябвало да спят само по четири часа на нощ, а другите - по девет.

Изследването продължило шест дни. През първите четири дни специалистите контролирали храненето на изследваните лица. През останалите два дни доброволците можели да се хранят с каквото пожелаят.

Установило се, че мъжете и жените, които трябвало да спят само по четири часа, консумират съответно с 262 и 328 калории повече от доброволците, които не били лишени от сън.

И тъй като със затоплянето на времето на човек му става все по-трудно да си ляга рано, може да наваксваме по време на обедната почивка. Не с храна, а със сън.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди
Коментари

Коментар: 4
1zqjnd'"(){}:/1zqjnd;9

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjnd'"(){}:/1zqjnd;9


  • 1

Добави коментар