По 40 мл вода на килограм тегло в жегата

91
По 40 мл вода на килограм тегло в жегата

При над 30 градуса температура на сянка трябва да увеличим приема на вода на 40 милилитра на килограм телесна маса

При над 30 градуса температура на сянка трябва да увеличим приема на вода на 40 милилитра на килограм телесна маса, каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за агенция Фокус.

„Изворната вода е най-подходяща, защото е с умерено количество минерали и може да бъде приемана еднакво от деца и по-възрастни хора. Отделянето на топлина на организма става само чрез потоотделяне, тоест губим повече течност. Тази течност е на база вода, минерали, соли и малко въглехидрати. Това означава, че за да компенсираме, ние със сигурност трябва да увеличим приема на течности и вместо 30 милилитра, следейки цвета на урината, който трябва да бъде сламеножълт, може би на 40 милилитра. При децата – 50 милилитра“, обясни тя.

Байкова подчерта, че загубата на прекалено много течности означава повишаване на вътрешната температура на тялото и риск от топлинен удар. „Освен всичко друго, ако сме със сериозна двигателна активност, отново излъчването на топлина, както производството преди това в организма от активно работещите мускули е повишено и за да не повишим топлината на вътрешната среда, повишаваме приема на вода, течности“, обясни диетологът.

Проф. Байкова подчерта, че е препоръчително в най-горещите часове на светлата част на денонощието, човек да не се излага на слънцегреене, висока температура, съобщава вестник Стандарт


Добави коментар